Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za ispostavu Općinskog suda 1,8 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

10.07.2013. 22:00
Za ispostavu Općinskog suda 1,8 milijuna kuna


Potpuni odlazak suda iz Biograda bio bi poput gubitka dijela svoga identiteta i značaja. Bio bi to put dolje, veliki korak nazad, kazao je gradonačelnik Ivan Knez dodajući kako grad koji ima veliki potencijale razvitka ne smije dopustiti da na svom području nema sud


Rekonstrukcija i sanacija poslovne zgrade namijenjene za potrebe ispostave Općinskog suda u Biogradu, napreduje po planu. Riječ je o projektu vrijednom 1,8 milijuna kuna osiguranih u gradskom proračunu.
– Potpuni odlazak suda iz Biograda bio bi poput gubitka dijela svoga identiteta i značaja. Bio bi to put dolje, veliki korak nazad, kazao je gradonačelnik Ivan Knez dodajući kako grad koji ima veliki potencijale razvitka ne smije dopustiti da na svom području nema sud.
Potpuno uređenje i opremanje zgrade gdje su bile smještene političke stranke, ispostava Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i drugo na Trgu kralja Tomislava, između dvije banke, Erste i Splitske, posljednja je slamka spasa za ostanak i adekvatan smještaj stalnih sudaca i sudskih ureda.
– Postojeća zgrada suda na samom početku Ulice kneza Domagoja s Obale kralja Petra Krešimira IV. je u derutnom, katastrofalnom stanju. Opasnost svakodnevno visi nad glavom. Puka sreća što se dosad nije dogodilo nekakvo zlo, govori Knez. Zgrada sasvim i ne odgovara svojoj sudskoj namjeni. Štoviše, nije u gradskom već u privatnom vlasništvu, sud je u najmu.
– Što se tiče zgrade gdje su bile smještene političke stranke Grad je dobio sudski spor u vezi imovinsko-pravnih odnosa. Nakon uknjižbe predstojećeg, manjeg dijela, zgrade Grad je u potpunosti postao punopravni vlasnik nad zgradom, obznanio je biogradski gradonačelnik.
Poznato je, naime, da je Općinski sud već gotovo preseljen u Zadar, što bi bio veliki gubitak za Grad, a i stvaralo dodatne poteškoće žiteljima ovog područja.
– Moram istaknuti da smo samo velikom zaslugom i angažiranjem gospodina Željka Rogića, predsjednika Općinskog suda u Zadru, uspjeli iznaći rješenje kako bi se ovaj iznimno važan projekt realizirao u Biogradu, istaknuo Knez. 
Izvođenje radova na sanaciji na javnom natječaju dobila je varaždinska tvrtka Kolić invest, tvrtka koja je upravo i završila radove na dogradnji četiri učionice u Srednjoj školi Biograd. Završetak radova planiran je do početka studenoga.
– Već sredinom jeseni ispostava Općinskog suda u Biogradu na Moru trebala bi se preseliti iz derutne zgrade i u obnovljenoj zgradi započeti s radom u novim, znatno primjerenijem prostoru, govori Knez.