Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Ljepotici postavljen hladnjak solidarnosti

10.07.2016. 22:00
U Ljepotici postavljen hladnjak solidarnosti


U zgradi Ljepotica uz obližnju trgovinu prekjučer je postavljen prvi zadarski frižider solidarnosti. U tom hladnjaku može se ostaviti sva hrana koja vam ne treba ili vam je višak, a koja može dobro doći onima koji nemaju.
Vlasnik spomenute trgovine Ivan Motušić potvrdio nam je jučer kako je on postavio frižider solidarnosti. Otkako je postavljen, ovaj hladnjak se počeo puniti porcijama kuhane hrane, skuhanih polugotovih jela, paketićima hrenovaka, mlijekom…
Na ideju za postavljanje frižidera solidarnosti prvi su prošle godine došli u španjolskom gradiću Galdakao u pokrajini Baskiji. Osim običnih građana, oni su u taj svoj projekt uspjeli uključiti i tamošnje restorane u kojima, dakako, svakog dana također ima puno pripravljene hrane, koja nije prodana i pojedena. Priču iz Galdakaa su objavili brojni svjetski mediji, zbog čega se ideja o spremanju skuhane i svježe hrane proširila se po restoranima i trgovinama diljem Europe. Zahvaljujući Ivanu Motušiću sada je došla i do Zadra.
On i njegovi zaposlenici postavili su uz frižider solidarnosti i pravila ponašanja. Dobrodošla je sva hrana koja vam ne treba ili je želite podijeliti: kuhana, svježe voće i povrće, mliječni proizvodi, hrana za djecu, konzervirana spiza, ali i sokovi i voda. Ne ostavljaju se sirovo meso, riba i jaja, kao ni korištene i otvorene boce i tetrapaci, a bitno je pripaziti jeda hrani nije istekao rok trajanja. Kuhanu hranu treba zapakirati u folije ili plastične posude i na njima naznačiti datum pakiranja kako ne bi slučajno stajala u frižideru dulje od četiri dana.