Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar preplavili prosjaci

10.07.2016. 22:00
Zadar preplavili prosjaci


Kao da dolaze s ljetom pa ih je sve više na gradskim ulicama. Scena koja rijetko koga ostavlja ravnodušnim, a posljednih se dana može vidjeti upravo kod volta prije mosta – mlada žena sjedi na kamenom pločniku s kartonskim natpisom ispisanim nevještim rukopisom u kojem traži pomoć, a do nje beba od možda godinu dana u dječjim kolicima. Dijete najčešće spava, orošeno znojem, ne ispuštajući glasa. Na istom je mjestu bez obzira je li u pitanju podnevna žega ili pak, smiraj vrućeg, ljetnog dana. Može se to zamijetiti kod “sezonskih” prosjaka, točno se zna koje je čije “radno mjesto”, a osim na Poluotoku, može ih se vidjeti uz trgovačke centre, iznad Branimira i na sred mosta.
– Svaki je slučaj za sebe. Svaki građanin koji sumnja da je u pitanju prosjačenje može nas nazvati i anonimno prijaviti. Može i fotografirati i poslati fotografiju jer mi provjeravamo svaku dojavu. No, je li u pitanju kazneno djelo iskorištavanja djeteta to utvrđujemo na licu mjesta i u svakom konkretnom slučaju – pojasnio je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.
Od početka godine do danas, saznajemo od Žodana, zadarski su policajci zabilježili dva prekršaja odavanja prosjačenju dok je tijekom prošle godine zabilježeno sveukupno 15 takvih prekršaja.
Broj prosjaka se mijenja ovisno o mjesecima pa ih je tako, baš kao i u Zadru, svakoga ljeta i u drugim obalnim mjestima više tijekom turističke sezone, ali i tijekom blagdana.
Prosjačenje se ubraja u prekršaje protiv javnog reda i mira te je tako i regulirano istoimenim zakonom koji u čl. 11 kaže: Tko se odaje prosjačenju kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora, a čl.32 istog zakona omogućuje i daje ovlasti policijskim službenicima da privremeno oduzmu i predmete koji su upotrijebljeni za prosjačenje – primjerice, invalidska kolica lažnih invalida, ali i novac koji su “zaradili” od prosjačenja. 
Policajci, navodi Žodan, osim što postupaju po svakoj dojavi građana, i samostalno obilaze i kontroliraju punktove gdje se prosjaci najčešće nalaze. Protiv prekršitelja podnosi se optužni prijedlog, a s obzirom na to da se najčešće radi o osobama koje nemaju prijavljeno prebivalište na području naše županije, privode se sucu Prekršajnog suda koji može potom izreći i zaštitnu mjeru udaljenja s područja grada. Ukoliko osoba ne postupi po izrečenoj mjeri može se kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora – rekao je Žodan.