Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Talijani ne mare što ometaju signal susjedima

10.08.2011. 22:00
Talijani ne mare što ometaju signal susjedima


Osnovna greška je što nacionalni TV koncesionari rade na visokim kanalima. Dokaz tomu je što Gradska i televizija VOX, koje rade na nižim kanalima nemaju problema s talijanskim ometanjima, kaže Rade Punoš


Ometanje prijema digitalnog TV signala  nije samo problem koji opterećuje hrvatske građane u  Istri. Loš prijem signala hrvatskih TV-koncesionara i u  Zadru ometaju talijanski  odašiljači. Prema nedavnim  mjerenjima, poteškoće s prijemom imaju građani na području Bilog briga i Novog  Bokanjca. Mjerenjima na  nekoliko lokacija se pokazalo, kaže telekomunikacijski stručnjak Rade Punoš,  da šest osnovnih nacionalnih TV-programa preklapa  oko 50 talijanskih TV postaja.
– Osnovna greška je što  nacionalni TV koncesionari  rade na visokim kanalima.  Dokaz tomu je što Gradska i  televizija VOX, koje rade na  nižim kanalima nemaju problema s talijanskim ometanjima kao nacionalni koncesionari. Zadru odgovaraju  33., 36. i 37. kanal, a ne 68.  kao u Istri. Opseg na kojem  rade TV-odašiljači je od 21.  do 69. kanala UHF, kazao  nam je Rade Punoš.
Punoš dodaje kako je u  analognom sustavu trebalo  ostaviti 1. program Hrvatske  televizije zbog nacionalne  važnosti ovog programa, a i  mogućeg manjeg ometanja.  Dodatno, u stručnoj javnosti  ovih se dana čuje da elektronički “rat” s Italijom neće  iznjedriti pobjednika. Navodno je sličan problem imala  Italija s jednom zemljom  susjedom, kojoj su bezbrojne talijanske privatne  TV-postaje ometale prijem  domaćih postaja. Talijani su  se tad, kao i u hrvatskom  primjeru, oglušili sve dok  dotična zemlja nije nabavila  uređaj kojim je počela ometati talijanski TV-program.  Čuju se i takva razmišljanja  koja u budućnosti vide isključivo kabelsku ili internetsku dopremu TV slike i  tona.
Talijani uzurpirali  hrvatsko dobro
Hrvatsko Ministarstvo  mora, prometa i infrastrukture pokušava riješiti ovaj,  priznaju, politički problem.  Neosporna je činjenica,  kažu u resornom ministarstvu, da Hrvatska trpi zbog  odašiljanja televizijskih programa iz Republike Italije na  frekvencijama koje su  međunarodnim frekvencijskim planom usklađene za  hrvatske digitalne zemaljske  multiplekse ili DVB-T.  Radiofrekvencijski spektar, kao  prirodno ograničeno opće  dobro od interesa za RH,  uzurpiran je radom talijanskih odašiljača, koji rade  protivno međunarodnim  propisima. 9. prosinca 2010.  godine talijanski regionalni  digitalni odašiljači, u skladu  s talijanskim planom za prelazak na digitalno odašiljanje TV programa, proradili  su na svim planskim frekvencijama (kanalima) koje  se koriste za digitalno  odašiljanje hrvatskih televizijskih programa, a najveći  problemi bilježe se u Istri.
MVPEI vodi intenzivnu  diplomatsku aktivnost na  multilateralnoj razini, pa je  tako 19. svibnja 2011. godine u sjedištu ITU-a u  Ženevi, na sastanku sudjelovalo 13 država kojih se  problem tiče. Utvrđeno je da  se Italija vrlo selektivno drži  potpisanih međunarodnih  sporazuma, odnosno da se  koristi pravima, ali ne poštuje obveze koje proizlaze iz  tih sporazuma. Ni talijansko  zakonodavstvo nije usklađeno s međunarodnim  propisima, što je vidljivo i iz  presuda talijanskih sudova  koji zanemaruju potpisane  međunarodne sporazume.  Na kraju je zaključeno da će  ITU biti uključen u daljnje  rješavanje problematike  smetnji talijanskih  odašiljača, iako treba naglasiti da ovi akti ne sadrže  formalne pravne mehanizme  za poduzimanje sankcija  prema državama članicama  ITU-a koje krše njegove akte  i potpisane sporazume.
Smetnje previsoke da  bi se onemogućile
U međuvremenu su nastavljeni bilateralni razgovori  s talijanskom stranom, a  održan je i sastanak potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana  Jandrokovića i ministra mora, prometa i infrastrukture  Božidara Kalmete s nadležnim ministrom gospodarskog razvoja Talijanske  Republike Paolom Romanijem.
Hrvatska agencija za  poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) je omogućila mrežnom operatoru  puštanje u rad dodatnih TV  odašiljača, kako bi se hrvatskim građanima ipak osigurao prijam signala nacionalnih TV nakladnika, no u  ministarstvu naglašavaju da  ovakvo dodatno odašiljanje  znatno povećava troškove.  Međutim, stvarne tehničke  mogućnosti za rješenje navedenog problema time su  praktično iscrpljene, jer daljnje povećanje snage  odašiljanja ne bi dalo nikakve rezultate budući da su  razine smetnji s talijanskih  TV odašiljača previsoke, i  još se dodatno pojačavaju,  osobito ljeti, širenjem elektromagnetskog vala preko  toplog Jadranskog mora.


Talijanima poslano 500 prijava




Na Regionalnoj radiokomunikacijskoj konferenciji (RRC-06) Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), održanoj 2006. godine u Ženevi, 24  televizijska kanala međunarodno su usklađena isključivo za uporabu s  hrvatske strane jadranske obale, te se ne smiju upotrebljavati na širem  području jadranske obale u Talijanskoj Republici.
Odmah po saznanju da su talijanski televizijski odašiljači proradili na  kanalima koji su predviđeni za hrvatski multipleks, Hrvatska agencija za  poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) obavila je potrebna mjerenja  i već 10. prosinca 2010. godine poslala službenu prijavu smetnji  mjerodavnom tijelu u Talijanskoj Republici. Ova prijava, kao i sve  prijašnje i iduće prijave, njih ukupno preko 500 u posljednje dvije godine,  poslane su u skladu sa Zakonom o elektroničkim komunikacijama i  postupkom koji propisuje ITU, specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda  nadležna za međunarodno planiranje uporabe radijskih frekvencija na  svjetskoj razini.


Dinjiška, Vlašići, Silba, Ist i Soline bez “digitalne ere”


U svezi prijema digitalnog signala na zadarskim otocima u MMPI-u  kažu da daljnje proširenje DVB-T mreže televizijskih odašiljača i  pretvarača nije izgledno u bliskoj budućnosti, budući da mrežni operator  trenutačno obavlja djelatnost u skladu s uvjetima iz javnog natječaja i  prema izdanim dozvolama HAKOM-a. Možebitno proširenje mreže  ponajviše je uvjetovano zainteresiranošću, poslovnim planovima i  mogućnostima svih TV nakladnika kojima se programi odašilju u istom  multipleksu.
Odašiljači i veze d.o.o. izgradili su mrežu za odašiljanje multipleksa  MUXA s oko 98,5 posto pokrivenosti te mrežu za odašiljanje multipleksa  MUX B s više od 95% pokrivenosti. Dozvola za odašiljanje u mreži  multipleksa MUX D dobivena je također nakon javnog natječaja u kojem  je tražena pokrivenost od najmanje 70 posto stanovništva u pojedinoj  digitalnoj regiji. U radu su ostali tzv. “analogni otoci”, koji odašilju samo  programe HRT-a.
Lokacije na zadarskom području koje obuhvaćaju: Dinjišku, Vlašiće,  Silbu, Ist i Soline, nisu u planu za digitalizaciju te će biti isključeni do kraja  ove godine. Zbog toga je HRT ponudio pretplatnicima, koji se nalaze na  području navedenih “analognih otoka”, besplatne HRT SAT kartice za  ostvarivanje prijema televizijskog signala sa satelita.


Zadar pokriven s Ugljana i Ćelavca


Područje grada Zadra, kažu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, odgovarajuće je pokriveno DVB-T televizijskim signalom dostatne razine i kakvoće za ostvarivanje ispravnog prijema prvenstveno s objekta Ugljan, dok pojedini dijelovi grada imaju mogućnost ostvarivanja prijema i s objekta Ćelavac na Velebitu. To je potvrđeno provedenim mjerenjima prije gašenja analognog televizijskog signala u ožujku 2010. godine, a koja su provedena u suradnji s HAKOM-om, te dodatnim mjerenjima koja je mrežni operator Odašiljači i veze d.o.o. proveo u svibnju 2011. godine.
Svi uređaji na navedenim objektima rade u skladu s određenim parametrima i snagama, te s tehničkog gledišta ne postoje prepreke u ostvarivanju kvalitetnog prijma DVB-T televizijskog signala. Na temelju dosadašnjeg iskustva, kažu u MMPI-u, može se reći da najčešće poteškoće u prijemu uzrokuje neodgovarajuće podešen prijamni antenski sustav kod korisnika. Ne preporučuje se montaža vanjskih antena u tavanskim prostorima ili na balkone koji se nalaze uz prometnice.