Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Grgurović: Nadamo se povratku Garden festivala u Zadar

Autor: Suzana Bandić

10.08.2012. 22:00
Grgurović: Nadamo se povratku Garden festivala u Zadar


Najlošiji turistički srpanj u Petrčanima pripisuje se odlasku Garden festivala, zbog čega je došlo 81 posto manje Britanaca


Deset posto manje turista i četiri posto manje noćenja ovog srpnja u odnosu na srpanj prošle godine zabilježeno je u Petrčanima. Prema statističkim podacima o dolascima i noćenjima gostiju na zadarskom području Turističke zajednice grada Zadra, to su ujedno i najlošiji rezultati u špici ovogodišnje sezone.
– Samo mjesto Petrčane je ovog srpnja imalo 10.964 gostiju ili deset posto manje nego u srpnju 2011. te 80.968 noćenja što je za četiri posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, kaže Stjepan Felber iz TZ grada Zadra.
Pad interesa gostiju za Petrčane, a posebice stranih, povezuje se uz preseljenje Garden festivala iz Pinije u Tisno. S tom konstatacijom slažu se i Felber, a i zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović, koji je prošle godine, kada je bilo sasvim izvjesno da će se to dogoditi, uložio velike napore ne bi li se iznašlo rješenje i alternativna lokacija na zadarskom području.
Pad 81 posto
– Britanaca je lani u Petrčanima bilo 1.987, a ovog srpnja 176. Ovog srpnja ostvarili su 636 noćenja, a lani 10.722. Dakle, pad dolazaka britanskih državljana u Petrčane iznosi 81 posto, a noćenja 94 posto, kaže Felber, dok Grgurović ističe kako se strahovalo i od još lošijih rezultata i gorih posljedica za ovo područje.
– Izostanak Engleza ove godine u Petrčanima je sasvim očekivan i srećom da situacija nije još i gora. Mi smo lani strahovali kako će se preseljenje Garden festivala u Tisno odraziti i na zračni promet u Zračnoj luci Zadar te da bi to za posljedicu moglo imati i ukidanje nekih Ryanairovih linija. To se srećom, ipak nije dogodilo jer organizator festivala, Nick Colgan, ne želi napustiti Zadar. On će i dalje, kako nam je kazao, putovanja organizirati preko naše zračne luke, a osim toga tu je i njegov lounge bar pa će se i sve obavijesti za medije i marketinške objave tu organizirati, pojašnjava Grgurović napominjući još jednom kako mu je žao što je priča oko Garden festivala završila na ovakav način, no dodao je da se nada kako je to privremeno rješenje.
– Vlasnik hotela Pinija donio je svoju odluku o raskidu suradnje i otkazu najma naglo tako da se u tom vrlo kratkom vremenu nije moglo iznaći rješenje. Ali, organizator festivala nije odustao u potpunosti pa se nadamo da bi se u neko skoro vrijeme festival ipak mogao vratiti na naše područje ili pak, neka nova njegova verzija – zaključio je Grgurović.
Felber: Talijani veći problem
Priča o ovogodišnjem nedolasku britanskih turista u Petrčane Stjepanu Felberu iz TZ grada Zadra manje je zabrinjavajuća od činjenice koja proizlazi iz statistika o talijanskim gostima.
– Iz godine u godinu bilježi se sve manji broj Talijana na našem području što dugoročno gledajući nije dobro. Dijelom je za takvu situaciju zaslužno i ukidanje Jadrolinijinih linija prema Anconi. Da je to tako može se zaključiti iz splitske situacije u kojoj se s povećanjem broja brodskih linija prema Italiji bilježi i povećanje broja dolazaka i noćenja, naglašava Felber dodajući potom kako situacija na zadarskom području u srpnju nije tako loša kako bi se dalo zaključiti iz navedenih podataka. Štoviše, ona je zadovoljavajuća i bilježi se porast broja dolazaka i noćenja za oko sedam posto što nije zanemarujuće, a ističe kako je evidentno više Nijemaca, Austrijanaca i Poljaka.
– Vjerujemo kako na našem području boravi veći broj turista nego ih je prijavljenih, i sami smo svjedočili da na nekim adresama nemamo registrirane iznajmljivače, kaže Felber pripisujući to krizi i želji građana da zarade što više.