Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Raspivanom Bibinju finalisti nedavnog festivala u Omišu

10.08.2016. 22:00
Na Raspivanom Bibinju finalisti nedavnog festivala u Omišu


Nije bilo lako ljeti dovesti klape. No kada čuju da ih zovemo na Raspivano Bibinje, svi su sretni što smo ih se sjetili, što ih pozivamo, što dovoljno govori o brendu koji je Općina Bibinje stvarala u ovih 36 godina, naglasio je Šime Sekula
 U subotu, 13. kolovoza, na životopisnom ambijentu Trga sri sela, odmah nakon loncijanja zvona na obližnjoj crkvi sv. Roka, održat će se 36. klapski susret Raspivano Bibinje.
Ova kultna manifestacija najavljena je u upravnoj zgradi u najvećoj marini na Jadranu, D-Marine Dalmacija Bibinje-Sukošan.
– Jedina ozbiljna klapa koja se pojavila u Bibinjama 70-ih godina prošlog stoljeća bila je Klapa Fortuna, koju je vodio Šime Šimunić uz pomoć mons. Pavla Kera. Tako je i započela tradicionalna manifestacija susreta klapa, koja se u Bibinjama održava još od daleke 1977. te traje sve do danas, rekao je načelnik Bruno Bugarija.
Pritom ističe kako tada nije bilo lako organizirati susrete u besparici, zzbog čega želi zahvaliti utemeljiteljima manifestacije Raspivano Bibinje jer su za njihovo mjesto napravili nešto čime se Bibinjci ponose i danas.
– Osobno me najviše veseli što su sve to prihvatili naši mladi, te u tome vidimo našu budućnost i perspektivu da će se Raspivano Bibinje održavati i dalje, zaključio je Bugarija, nakon što se Dogus – Marini Dalmacija zahvalio na gostoprimstvu.
Susret čiji su sinonimi opuštenost, dalmatinski štih, klapska borba za pljesak i bis te zajedničko druženje, poslije Omiša i Skradina najstariji je na hrvatskom priobalju.
– Na tradicionalno Raspivano Bibinje dolaze finalisti prestižnog Omiškog festivala, Klapa Bošket iz Zagreba. U Bibinje dolaze i jednako tako druge dobre klape: ženske klape Luka iz Rijeke, Luna iz Kožina i Garoufuli, te klape Tragos iz Trogira, Kalelarga iz Zadra, Žrnovnica iz Žrnovnice, Podvorje iz Kaštel Sućurca i domaćini Bibinje, najavio je donačelnik Šime Sekula.
U najmnogoljudnijem mjestu u Zadarskoj županiji u Staron selu, povijesti, duši i srcu Bibinja, klape su se uvukle pod kožu.
– Nije bilo lako ljeti dovesti klape. No kada čuju da ih zovemo na Raspivano Bibinje, svi su sretni što smo ih se sjetili, što ih pozivamo, što dovoljno govori o brendu koji je Općina Bibinje stvarala u ovih 36 godina, naglasio je Sekula.
– Tu u Bibinjama kao da čujemo eho tegobnog, ali uspravnog hoda puka dalmatinskog ovim prostorima, kazao je Sekula.
Naime, riječ je o manifestaciji na kojoj se njeguje izvorna klapska pjesma i pjevanje a capella, kakvo se u Bibinjama pjeva desetljećima.
– Još od malih nogu sam slušao klape, jer je moj otac Mladen pjevao baš u klapi Fortuna i teško bih propustio održavanje Raspivanog Bibinja. Oduvijek sam sanjao pjevati na toj pozornici, jer tamo su stvarno nastupale naše najbolje klape, poručio je legendarni Ivica Ićo Sikirić, prvi tenor klape Bibinje, pozvajući sve ljubitelje klapske pisme da dođu u što većem broju.