Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prikazao igre boja, svjetla i sjene, koje zrcali more

10.08.2016. 22:00
Prikazao igre boja, svjetla i sjene, koje zrcali more


Snimio sam petstotinjak fotografija na ovu temu, pa sam izbor suzio na 125 i potom uz pomoć slikara Tomislava Košte na izloženih četrdeset i pet. Nije bilo lako, ali uz Tomislava, koji je odličan suradnik, mislim da smo napravili dobar posao, kaže Senko Sorić
Ova izložba mnogo govori o Senku kao čovjeku, kao prijatelju, kao suradniku. Senko nikad ne miruje, ništa ga ne zaustavlja, uvijek je prepun ideja, volje, želje, darivanja… Baš poput mora”, kazala je na otvorenju izložbe miljenika domaće publike, preškoga fotografa Senka Sorića „Zrcali se more” ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu Mladenka Mašina.
Koliko je Senko opčinjen morem, koje ga, priznaje, neprestano nadahnjuje i zadivljuje, pokazao je na 45 fotografija nastalih prošle jeseni, u listopadu i studenome na otoku Ugljanu.
– Sve fotografije snimio sam između 11 i 13 sati, po burnom, tihom vremenu, idealnom za ono što sam htio dobiti i dočarati. Šetao sam po marinama u Sutomišćici, Preku i Kukljici, po preškom portu, po Batalaži u Kalima. I dobio sam što sam htio, igre boja, svjetla i sjene, sve ono što zrcali more, što možda promakne slučajnom promatraču, govori Senko o izloženim fotografijama.
Snimio ih je, kaže, petstotinjak, izbor je suzio na 125 i potom uz pomoć slikara Tomislava Košte na izloženih četrdeset i pet.
– Nije bilo lako, ali uz Tomislava, koji je odličan suradnik, koji zna, osjeća i vidi i, što je možda najvažnije – govori istinu, ne laska, mislim da smo napravili dobar posao. Nastojali smo razmišljati i gledati fotografije očima publike, a ne autora i znalaca, objašnjava i dodaje kako u toj završnoj fazi, kada treba odabrati, ne voli raditi sam, nego u timu.
– Senka samoga volim, dok fotografira u tišini. A kada treba izaći van, predstaviti se, tada mi treba timski rad, napominje.
Dugi razgovori o fotografijama i savjeti Tomislava Košte iznjedrili su ideju za novu izložbu iz istog ciklusa, ali crno-bijelih, s odrazom sunca u moru.
Izložbu „Zrcali se more” otvorila je učenica Matija Pažanin, polaznica Senkova prošlogodišnjeg tečaja fotografije, prof. dr. Šime Mihatov pročitao je osvrt likovnog pedagoga i umjetnika Borisa Žuže o izloženim fotografijama, koji, među ostalim, ističe kako je „riječ o vizualnim senzacijama nastalima na vodenoj površini, koje se promišljeno transponiraju u igre suodnosa likovnih elemenata”.
U programu su sudjelovale i članice Udruge žena Luzor iz Preka, a glumica Milena Dundov pročitala je pjesmu Senka Sorića „Zaljubljeni val” iz fotomonografije „Umorne ruke”.
Izložba „Zrcali se more” može se razgledati do 23. kolovoza u POU Dom na žalu.