Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Klišmanić: Sud zbog Sinovčića izložen neviđenom medijskom pritisku

10.09.2010. 22:00
Klišmanić: Sud zbog Sinovčića izložen neviđenom medijskom pritisku


Određeni pravosudni dužnosnici su od strane pojedinih novinara, iz samo tim novinarima znanih razloga prikazivani kao osobe koje će se u ovom postupku postaviti navijački i raditi suprotno od svojih obveza i dužnosti. Od strane pojedinih novinara dovodila se u sumnju svaka izjava koja je službeno davana o tijeku postupka, vjerovalo se “podzemnim” informacijama, a dužnosnici koji su davali službene izjave su na taj način izvrgnuti sumnji da daju neistinite informacije, kaže Antun Klišmanić
Predsjednik Županijskog suda u Zadru u petak se oglasio prioćenjem za novinare u povodu posljednjih događaja vezanih oko Rena Sinovčića i odluke Izvanraspravnog vijeća toga suda kojom je potvrđeno rješenje istražnog suca Vladimira Mikolčevića da će se Sinovčić braniti sa slobode zbog kaznenog djela ocijenjenog kao sprječavanje dokazivanja.
U prioćenju dugom dvije i pol stranice, osim što je detaljno pojasnio i obrazložio odluku svojih kolega – Dijane Grancarić, Milana Pečine i Marijana Bitange koji su bili u tom Vijeću, Klišmanić se obrušio na novinare optuživši ih za neviđeni medijski linč i pritisak na zadarski sud.
Neviđeni pritisak pojedinih medija
Tako Klišmanić u priopćenju naglašava da drži neophodnim skrenuti pozornost na činjenicu da je Županijski sud od dana privođenja Sinovčića, pa sve do danas izložen neviđenom pritisku pojedinih medija.
– Određeni pravosudni dužnosnici su od strane pojedinih novinara, iz samo tim  novinarima znanih razloga prikazivani kao osobe koje će se u ovom postupku postaviti navijački i raditi suprotno od svojih obveza i dužnosti. Kasnije, tijekom trajanja postupka, od strane pojedinih novinara dovodila se u sumnju svaka izjava koja je službeno davana o tijeku postupka, vjerovalo se “podzemnim” informacijama, a dužnosnici koji su davali službene izjave su na taj način izvrgnuti sumnji da daju neistinite informacije. Išlo se toliko daleko da se u pojedinim novinama svjesno objavljivala neistina o tome što je nekom rečeno glede sastava Izvanraspravnog vijeća, da se suci ne mogu složiti oko odluke, da su nervozni zbog odluke, a vrhunac su telefonski pozivi pojedinih novinara tijekom današnjeg dana koji su “iz pouzdanih izvora” saznali da su se suci naguravali tijekom odlučivanja. Pozivam sredstva javnog priopćavanja da prigodom izvješćivanja informacije crpe od ovlaštenih osoba, prvenstveno glasnogovornice suda te da zanemare “dobro obaviještene izvore” koji su i u ovom slučaju, iz njima znanih razloga odradili neprimjereni i nedozvoljeni pritisak na sud – poručio je zadarskim novinarima, Antun Klišmanić.
Profesionalni rad sudaca
Što se pak, tiče samog kaznenog djela, zbog kojeg je Reno Sinovčić prošloga petka bio i priveden tada dežurnom istražnom sucu Vladimiru Mikolčeviću i odluke Izvanraspravnog vijeća, Klišmanić je pojasnio da je Općinski državni odvjetnik u Zadru prošlog petka predložio provedbu istražne radnje, odnosno ispitivanje osumnjičenog Rena Sinovčića te naglašava da je bilo u pitanju samo ispitivanje i niti jedna druga istražna radnja zbog osnovane sumnje da je Sinovčić počinio kazneno djelo protiv pravosuđa – sprječavanje dokazivanja te je ujedno predložio određivanje pritvora zbog osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ostankom na slobodi neposredno ili posredno ponoviti kazneno djelo na štetu svjedoka koje sud treba ispitati u drugom kaznenom predmetu.
– Ovdje nalazimo izuzetno bitnim napomenuti da je do elemenata za podneseni prijedlog državni odvjetnik došao nakon što su po nalogu upravo ovog suda, temeljem odredbe čl. 180 st 1 ZKP-a provedene posebne mjere kojima se privremeno ograničavaju ustavna prava građana, što dovoljno govori o profesionalnom radu sudaca ovog suda. Rješavanjem istražnog suca broj Kir-588/10 od 3. rujna ove godine, odbijen je prijedlog državnog odvjetnika za  određivanje pritvora protiv osumnjičenika Rena Sinovčića po zakonskom osnovu iz čl. 102. st 1. toč 3. Zakona o kaznenom postupku, kao neosnovan, dok je istražni sudac ispitao osumnjičenog Sinovčića na okolnosti djela koje mu se stavlja na teret i u tome dijelu proveo jedinu istražnu radnju koju je državni odvjetnik od njega tražio – piše u nastavku pripćenja koje potpisuje Antun Klišmanić.
Zlatko Lisica i dalje u pritvoru
Dalje se u priopćenju navodi da je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru protiv navedenog rješanja podnijelo 7. rujna ove godine žalbu u kojoj je predloženo Izvanraspravnom kaznenom vijeću ovoga suda žalbu uvažiti, preinačiti pobijano rješenje te protiv Rena Sinovčića odrediti pritvor, a temeljem odredbe čl. 102. st 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku.
Reno Sinovčić, vlasnik medijske kuće VOX, vanjski suradnik Nogometnog kluba Zadar i predsjednik Općinskog vijeća Novigrada iz HDZ-a, priveden je prošloga petka jer je pokušao utjecati na svjedoke u slučaju Zlatka Lisice, poznatog kao pljačkaša zadarske Dalmatinske banke. Tada je ukradeno preko dva i pol milijuna kuna, zbog čega je Lisica odrobijao šest i pol godina, ali ukradeni novac nikada nije pronađen.
Sinovčić je navodno pokušao utjecati na svjedoke da ne terete Zlatka Lisicu, koji je već više od 15 dana u pritvoru zbog iznude.


 SUCI JEDNOGLASNO DONIJELI ODLUKU


Klišmanić je u svom priopćenju podvukao i da su odlučujući o žalbi državnog odvjetnika, suci Izvanraspravnog kaznenog vijeća Županijskog suda u Zadru, na svojoj sjednici održanoj u četvrtak u 11 sati, jednoglasno donijeli odluku kojom je temeljem odredbe čl. 398. st. 3 Zakona o kaznenom postupku žalba Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, odbijena kao neosnovana.
– Vijeće je vodilo računa o činjenici da je pritvor najteža mjera osiguranja nazočnosti okrivljenika, mjera koja se može odrediti samo ako se njegova svrha ne može ostvariti drugom mjerom i koja mora biti detaljno i suvislo obrazložena. Navodi iz žalbe koji su relevantni za pritvorski razlog iz čl. 102. st. i točka 3 ZKP-a, a to je postojanje osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će se ponoviti kazneno djelo svode se na argumente da je “sposobnost od ponavljanja djela evidentna i da ju ne treba posebno elaborirati”. Takvo obrazloženje postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će se ponoviti kazneno djelo za Vijeće nemaju onu težinu i potrebu da se protiv nekog odredi mjera pritvora. Stoga je po mišljenju Izvanraspravnog vijeća rješenje istražnog suca osnovano i na zakonu utemeljeno, zbog čega je valjalo žalbu žalitelja odbiti kao neosnovanu – stoji u priopćenju Antuna Klišmanića, predsjednika Županijskog suda u Zadru.




 OPTUŽNICA PROTIV SINOVČIĆA, SVJEDOCI POD ZAŠTITOM


Trpimir Kučina, općinski državni odvjetnik s kojim smo se jučer čuli telefonom, rekao nam je da je zaprimio odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda te najavio podizanje optužnice protiv Rena Sinovčića možda već tijekom sljedećeg tjedna. Na novinarsko pitanje zna li možda zbog čega je Reno Sinovčić pokušao utjecati na svjedoke kako bi na taj način pomogao Zlatku Lisici, Kučina je odgovorio da motiv ne zna, ali da se istražne radnje nastavljaju. Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan nije želio davati nikakve izjave za javnost upravo zbog istrage. Tek je napomenuo da je i on dobio odluku Izvanraspravnog sudskog vijeća. Neslužbeno smo doznali da su svjedoci kojima se navodno Sinovčić “obratio” zbog Zlatka Lisice u Zadru, ali i da su cijelo vrijeme “policijski pokriveni”.