Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Petani: Vozit ću dok mi ne dosadi

10.09.2010. 22:00
Petani: Vozit ću dok mi ne dosadi


Na meni je da radim, a na izborniku je da odluči tko će biti član reprezentacije. Želja mi je da se nađem na njegovu popisu


Dominik Petani, četrnaestogodišnja uzdanica Biciklističkog kluba Zadar, samo u ovoj godini postao je vlasnikom šest odličja. Cestovno ili brdsko Prvenstvo Hrvatske, XC Kup, Hrvatski Kup ili ciklokros utrke, njemu je, čini se, svejedno. Na svakom od natjecanja kategorije vozača do 15 godina na kojem je nastupao, Petani se na kraju popeo na postolje. “Nije mi važno o kakvim se utrkama radi, kad sjednem na bicikl, želim odvoziti najbolje što mogu i pobijediti” – reći će Zadrov početnik A. Upravo u njegovom stavu krije se odgovor na pitanje zašto Zadar u svojim redovima ima jednog od najperspektivnijih mladih hrvatskih biciklista.
Na natjecanjima na dva kotača, kaže, prvi se put okušao prije dvije godine.
– S nepunih 12 godina odvozio sam Biciklijadu Knin – Zadar i tu je polako krenula ljubav prema biciklizmu. Ta, više od 100 kilometara duga dionica, za mene je bila izuzetno naporna, posebno s obzirom na godine, no izdržao sam i odlučio nastaviti dalje. U rujnu 2008. tako sam odvozio svoju prvu službenu utrku koja se održavala u Skradinu, a dan poslije i utrku u Šibeniku. Obje su se bodovale za Kup Hrvatske. Prvu sam završio na trećem mjestu, a onu u Šibeniku na drugom. Sezona je završena utrkom u Varaždinu gdje sam bio najbrži. Sljedeće godine, prešao sam u kategoriju početnika A – upoznaje nas Petani.
Tada je mladi zadarski biciklist uzeo naslov pobjednika MTB (mountainbike) Kupa Hrvatske, zlato na XCO (cross country) utrci za Prvaka Hrvatske i broncu na Nacionalnom ciklokros Prvenstvu. Ove pak sezone, Petani je nanizao dva najbolja plasmana na XC Kupu i Brdskom PH, drugo mjesto na Cestovnom PH, bronce s PH u ciklokrosu i PH u XCO konkurenciji. U posljednjoj utrci Cestovnog Kupa u Skradinu branio je prvu poziciju i dva boda prednosti ispred Bruna Kristića iz vinkovačkog Sokol-Cestorada.
– Tjedan ranije u Ivanić Gradu bio sam četvrti, što je Kristiću, koji je pobijedio, omogućilo da mi se znatno približi. Posljednja je utrka bila napeta do samog kraja, a Kristić je pobijedio u završnom sprintu. Ostao sam drugi u Skradinu i drugi u Kupu, no ne žalim previše. Ovo godine sam osvojio dosta toga – zadovoljan je Petani.
Zanimalo nas je koji mu je od spomenutih naslova najdraži?
– To je definitivno onaj Brdskog Prvaka Hrvatske. Radi se o jednoj utrci koja daje Prvaka, ali o najtežoj od svih. Čitava dionica jako je zahtjevna.
Kako uspijevaš održati kontinuitet na svim natjecanjima? Gdje si god nastupio, uzeo si medalju.
– Zato i treniram, a gotovo svaki tjedan na rasporedu imamo utrke. Na taj način stječem formu. Svako dva dana imamo dvosatne treninge, a u zimskom periodu, kada nema utrka, radim individualno s ocem. Tu su uključeni plivanje, trčanje i vježbe snage. I tako gotovo svaki dan.
Stavljaš li naglasak na neko određeno natjecanje?
– Ne, sva su mi jednako važna. Iako su u hrvatskom biciklizmu cestovne utrke najpopularnije. Na primjer, volim cross country utrke jer u njima nema kalkulacija: snaga i tehnika vozača su u prvom planu, dok je u cestovnom biciklizmu važna i momčad koja te u određenim trenucima može pogurati.
Koliko je momčad Zadra sudjelovala u tvojim ovogodišnjim uspjesima?
– Dobro se nadopunjujemo, a oni su, isto tako, dobri vozači. U sprintu bi najčešće sudjelovali Toni Celent, Marin Jakovčev i ja te bi radili jedan za drugog. Kada bi im ponestalo snage, ja bih nastavio dalje. No to ne znači da sutra neće jedan od njih isplivati. Marin Jakovčev je na dobrom putu. Očekuje ga još jedna sezona u kategoriji početnika A.
Sljedeće sezone prelaziš u kadete, a taj je uzrast ujedno i prilika za poziv u reprezentaciju?
– Na meni je da radim, a na izborniku je da odluči tko će biti član reprezentacije. Želja mi je da se nađem na njegovom popisu.
Gledaš li dalje u budućnost? Nakon kadetskog uzrasta.
– Planiram ostati u biciklizmu, no ne opterećujem se s time. Vozit ću sve dok mi jednog dana ne dosadi.


 NAJBOLJI REZULTATI BK ZADAR U PROTEKLE 2 SEZONE




2009.
Ciklokros Prvenstvo Hrvatske: Marin Jakovčev – 2. mjesto (U13), Dominik Petani – 3. mjesto (U15).
Treći MTB maraton Trocal-Psunj (utrka za Prvenstvo Hrvatske): Marin Pejdo – 2. mjesto (Sport2).
Trofej Učka (utrka za brdskog Prvaka Hrvatske): Marin Jakovčev – 1. mjesto.
Nacionalno prvenstvo na kronometar: Marin Jakovčev – 1. mjesto.
Nacionalno cestovno prvenstvo: Marin Jakovčev – 1. mjesto
XCO Rim Pazinska Jama (utrka za Prvenstvo Hrvatske): Dominik Petani – ukupno 2. mjesto i naslov državnog prvaka, Marin Jakovčev – 2.mjesto.
2010.
Ciklokros Prvenstvo Hrvatske: Toni Celent (U15) – 1. mjesto, Dominik Petani (U15) – 3. mjesto.
Trofej Učka (utrka za brdskog Prvaka Hrvatske): Dominik petani – 1. mjesto, Toni Celent – 3. mjesto.
Pinguetina Buzet 2010 (utrka za MTB XCO Prvaka Hrvatske): Ivan Ražov – 1. mjesto (rekreativci), Dominik Petani – 3. mjesto (U15).
Nacionalno cestovno prvenstvo: Dominik Petani – 2. mjesto
Cestovni Kup Hrvatske: Dominik Petani – 2. mjesto, Toni Celent – 3. mjesto.
XC Kup Hrvatske: Dominik Petani – 1. mjesto.


 PETANIJEV OVOGODIŠNJI NIZ


Kup natjecanja:
1. mjesto – XC Kup Hrvatske
2. mjesto – Cestovni Kup Hrvatske
Državna prvenstva:
1. mjesto – Brdsko cestovno Prvenstvo Hrvatske (Učka)
2. mjesto – Cestovno Prvenstvo Hrvatske (Šibenik)
3. mjesto – Ciklokros Prvenstvo Hrvatske (Pula)
3. mjesto – XC Prvenstvo Hrvatske (Buzet)


 SPORTSKA OBITELJ


Ljubav prema biciklizmu Dominiku je prenio otac Božidar. Prema njegovim riječima, Dominik se počeo zanimati za sport na dva kotača kada je s ocem obilazio lokalne trgovine u potrazi za novim biciklom. Nakon toga uslijedilo je zajedničko sudjelovanje na Biciklijadi Knin-Zadar, a potom i Dominikova prva natjecanja. Inače, Božidar se bavi ronjenjem na dah i član je zadarskog 2Dive kluba, odnosno jedan od uspješnijih hrvatskih sportskih ronilaca.