Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za dionicu benkovačke ceste 2,5 milijuna kuna

10.09.2010. 22:00
Za dionicu benkovačke ceste 2,5 milijuna kuna


Na više od tri kilometra ceste od raskrižja u Biljanima Donjim u pravcu Benkovca popravlja se i izravnava kolnik. Radovi koje izvode Ceste Zadarske županije potrajat će 10-ak dana, ovisno o vremenskim uvjetima, govori nadzorni inženjer zadarske Ispostave Hrvatskih cesta Dubravko Grgurević


Započeli su dugo čekani radovi na rekonstrukciji i obnovi dionice Biljane Donje – Nadin u dužini od 3.125 metara na državnoj cesti D56 Smilčić – Benkovac.
Vrijednost radova na cesti na koju je bilo dosta prigovora vozača, pogotovo onih koji njome svaki dan prometuju, iznosi 2,5 milijuna kuna bez PDV-a. Investitor radova su Hrvatske ceste. Tijekom radova na izuzetno frekventnoj državnoj cesti promet se neće zatvarati, već će se putem semaforske signalizacije naizmjenično puštati u oba prometna pravca, u pravcu Benkovca i u pravcu Zadra.
– Na više od tri kilometra ceste od raskrižja u Biljanima Donjim u pravcu Benkovca, popravlja se i izravnava kolnik. Radovi koje izvode Ceste Zadarske županije potrajat će 10-ak dana, ovisno o vremenskim uvjetima, govori nadzorni inženjer zadarske Ispostave Hrvatskih cesta Dubravko Grgurević.
Dužina države ceste od Biljana Donjih do Benkovca je oko 11,5 kilometra. U posljednjih nekoliko godina u dva se navrata obnavljala. Obnovljeno je i rekonstruirano nešto više od osam kilometara ceste. No za rekonstrukciju je preostalo još oko tri kilometra ceste od Biljana Donjih u pravcu Benkovca, iznimno oštećene i opasne ceste.
Taj dio se naziva “bubrežnom cestom”. Često su, što u šali što u zbilji govore vozači, tijekom vožnje na gotovo sasvim uništenom, valovitom asfaltnom sloju “bubrezi jednostavno mijenjali strane”.
– Promet je iznimno važan dio razvoja Zadarske županije. Nakon završetka radova svi sudionici u prometu će imati znatno bolje sigurnosne uvjete, rekao je Ante Šarić, v.d. šefa Ispostave Hrvatskih cesta u Zadru.
Polazeći od općeg i trajnog interesa svih političkih i gospodarskih subjekata za daljnjim razvitkom prometne infrastrukture, kao kapitalne pretpostavke bržeg ukupnog razvitka zemlje i osobito pojedinih gospodarskih grana, nastavak ulaganja u izgradnju mreže cesta i autocesta nameće se kao logičan i nužan prioritet u kapitalnim ulaganjima Republike Hrvatske.
Iako iz zadarske Policijske uprave nismo uspjeli saznati hoće li se na ovom dijelu ceste nakon njezine obnove postaviti radari, iznesena su mišljenja da će se to zbog sigurnosnih razloga i dogoditi.