Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Situacija s vinogradima se mijenja – na bolje

Autor: Siniša Klarica

10.09.2012. 22:00
Situacija s vinogradima se mijenja – na bolje

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zadarski župan Stipe Zrilić posjetio je danas trojicu ravnotarskih vinogradara. Podrška je to nastojanjima mnogih vinara u proizvodnji što kvalitetnijih vina. U dvorištu vinarije Figurica vlasnika Mladena Anića u Smilčiću, župan Zrilić je rekao kako su unatoč suši, vinogradari uspjeli berbu privesti kraju.
– Ova godina treba nam biti pouka, posebice u smislu navodnjavanja. To je višegodišnji posao, projekte imamo u pripremi, ali su potrebna znatna ulaganja. Imamo dobru suradnju s Hrvatskim vodama, ali se nadamo da će ta naša nastojanja poduprijeti i EU kroz pristup strukturnim fondovima, rekao je u uvodu župan Zrilić dodajući da je samo projekt navodnjavanja Baštice koštao oko 25 milijuna kuna čime je pokriveno 150 ha i koji se još širi.
Župan Zrilić je dodao da je tijekom rata došlo do značajne devastacije površina pod vinogradima pa se s 6.296 ha površina pod vinovom lozom spalo na svega 2.000 ha. Ipak zadnjih godina situacija se mijenja na bolje zahvaljujući i činjenici da je Zadarska županija od 2006. do 2012. sufinacirala nabavu 1.429.076 loznih cijepova. Tri najveća novopodignuta vinograda su Jurjević vina d.o.o. na 125 ha u Ninskim Stanovima,  Badelov u Korlatu na 105 ha i OPG-a Bože Bačića u Podgrađu koji je bio druga stanica posjete zadarskog župana.
–  Dobro je da vodeći ljudi naše županije daju značaju nama proizvođačima. Nažalost suša je smanjila urod za 40 posto dok istina, smo dobili nešto na kvaliteti. No finacijski, izgubilo se više na smanjenoj količini nego što smo dobili na kvaliteti, rekao je Mladen Anić, vlasnik vinarije Figurica koji je dodao da su njegova vina poznatija na tržištima Splita i Zagreba, nego u Zadru u kojem ima puno ugostitelja koji u svojoj ponudi nemaju vina Ravnih Kotara i Zadra.