Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tko i kako će provoditi supstitucijsku terapiju?

10.09.2013. 22:00
Tko i kako će provoditi supstitucijsku terapiju?


Zadarska udruga Nada, za suzbijanje zloporabe opojnih droga i pomoć roditeljima ovisnika, sudjelovala je u ponedjeljak na javnoj raspravi Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga gdje je predstavljen Nacrt smjernica za psihosocijalni tretman ovisnosti o drogama u zdravstvenom, socijalnom i zatvorskom sustavu u Republici Hrvatskoj.
Nacrt je predstavila dr. sc. Jadranka Ivandić Zimić, savjetnica u Vladinom Uredu za suzbijanje zlouporabe droga, a uvodnu riječ održao je ravnatelj tog ureda Željko Petković.
– Jedan od ključnih ciljeva ukupne nacionalne politike je unaprijediti kvalitetu tretmana ovisnika pa je Ured za suzbijanje zlouporabe droga u suradnji sa stručnom radnom skupinom u kojoj su sudjelovali predstavnici relevantnih tijela, ustanova, udruga i ostalih institucija, izradio Nacrt smjernica za psihosocijalni tretman ovisnosti o drogama u zdravstvenom, socijalnom i zatvorskom sustavu u Republici Hrvatskoj – istaknuo je Petković, dok je Ivandić Zimić pojasnila ciljeve i svrhu izrade smjernica.
– Glavni cilj smjernica je unaprijediti kvalitetu tretmana ovisnosti o drogama putem definiranja i standardiziranja na dokazima utemeljenih psihosocijalnih intervencija usmjerenih prema osobama koje zloupotrebljavaju droge. Smjernice imaju zadaću pružiti pomoć stručnjacima koji provode određene vrste tretmana pri odabiru odgovarajuće psihosocijalne intervencije u određenim okolnostima. U tom smislu, smjernice imaju i edukativnu svrhu za sve stručnjake koji su uključeni u njihovu provedbu, posebice u implementaciji i promoviranju dobre kliničke prakse skrbi o osobama koje koriste droge – istaknula je Ivandić Zimić nakon čega je uslijedio niz pitanja sudionika javne rasprave koja su se uglavnom svodila na nedorečenost u dijelu koji se odnosi na provođenje smjernica u praksi. Mogao se čuti i prijedlog da se te smjernice upotpune Protokolom koji bi jasno određivao tko je dužan provoditi ih i tko je odgovoran ukoliko se one ne provode.
Članove Udruge Nada zanimalo je i doziranje kad je riječ o supstitucijskoj terapiji, bilo da je riječ o zatvorenicima, ili osobama kojima je izrečena obavezna mjera liječenja od ovisnosti na slobodi. Podsjetimo, Udruga Nada je prije dvije godine organizirala prikupljanje potpisa za peticiju kojom bi se vremenski ograničio metadonski tretman ovisnika, na način da bi se on provodio planski s tendencijom »skidanja na nulu« sve do apstinencije.