Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

HDZ-u uvjerljiva pobjeda u Zadru

10.09.2016. 22:00
HDZ-u uvjerljiva pobjeda u Zadru


Hrvatska demokratska zajednica veliki je pobjednik izbora, sudeći prema rezultatima DIP-a nakon 23 sata. Iako nema natpolovičnu većinu u Saboru, sa 6-7 mandata prednosti pred SDP-om u izvrsnoj je poziciji da složi novu Vladu, za razliku od SDP-a, kojem se to čini kao nemoguća misija.
U 9. izbornoj jedinici HDZ bi prema ovim rezultatima trebao doći do 8 mandata, jednog manje od priželjkivanih 9. No kako je Most dohvatio dva mandata, SDP-u su preostala samo 4, pa je riječ o ipak vrlo solidnom rezultatu.
Još će više HDZ razveseliti rezultati postignuti u Gradu Zadru. HDZ je na području Grada Zadra osvojio (do 23 h) preko 42 posto glasova, a SDP-ova koalicija oko 30 posto. Velika je to razlika uoči sljedećih lokalnih izbora, a teško je vjerovati da bi se trend mogao promijeniti, pogotovoa ako SDP, što je dosta izgledno, ostane u oporbi na nacionalnoj razini. Podsjetimo, na izborima prošle godine HDZ je imao oko 3 posto više glasova od velike koalicije, a na ranijim parlamantarnim izborima SDP je u Gradu Zadru znao i pobjeđivati.
Po postotoku osvojenih glasova na području Grada Zadra slijede MOST (10,76%), koalicija Živog zida (6,38), Petrinina lista (3,29) itd.
Za kraj, nakon više od četvrtine obrađenih birališta, koalicijske liste dviju pravaških stranaka (HSPAS i HSP) osvojile su manje od 50 glasova.