Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ukalović: Igrali smo vrhunski

10.10.2010. 22:00
Ukalović: Igrali smo vrhunski


Ovo je odličan rezultat za nas. Prije nego smo krenuli u Skoplje jedini cilj nam je bio ući među četiri najbolje momčadi. Znali smo da je nakon toga sve otvoreno


Tako je to s velikim momčadima. Možda ih neko vrijeme i nema u samom vrhu, ali uvijek se vraćaju. Kuglači Zadra su nakon nekoliko sušnih godina, barem što se međunarodnih uspjeha tiče, vratili se u sam vrh europskog kuglanja. Osvoji su drugo mjesto na Svjetskom Kupu i na taj način najavili sezonu u kojoj se od Zadrana očekuje još mnoge dobre stvari.
Svjetski Kup je svojevrsna Liga prvaka. Na njemu sudjeluju prvaci najjačih kuglačkih zemalja koji su se u srijedu i četvrtak natjecali u kvalifikacijama od koje su četiri najbolje momčadi izborili plasman u polufinale i borbu za medalje. Zadrani su u kvalifikacijama bili treći, a u polufinalu bili bolji od njemačkog Rot Weis Zerbsta, možda i najjače i najskuplje kuglačke momčadi. Baš je Boris Benedik u tom dvoboju bio izvrstan i odlučio pobjednika, a Rot Weis Zerbst je Benedikova bivša momčad. U finalu su Zadrani se susreli sa slovačkom Podbrezovom, momčadi koja im je u pravili bila mušterija posljednjih godina, no Slovaci su se u odnosu na prošlu sezonu dobrano pojačali i odmah napali vrh. U konačnici su, nakon velike borbe, uzeli zlato, dok su Zadrani u svakom slučaju poptuno zadovoljni srebrnim odličjem.
– Ovo je odličan rezultat za nas. Prije nego smo krenuli u Skoplje jedini cilj nam je bio ući među četiri najbolje momčadi. Znali smo da je nakon toga sve otvoreno – kazao je kuglač Zadra Luka Ukalović. Zadrani su to uspjeli ostvariti. Čini se da su lako došli do te treće pozicije. Ali vrlo lako se moglo ostati bez završnice.
– Sve se u konačnici odlučivalo u posljednjih 5-6 bacanja. Nije to bilo ni izbliza tako jednostavno kako se činilo. Dobro smo se morali pomučiti za plasman u polufinale. Zaista je kvaliteta momčadi na Svjetskom Kupu bila odlična. Bilo je tu 7-8 momčadi koje su se strašno pojačale.
Polufinale protiv Rot Weis Zerbsta bile je super zanimljivo i atraktivno.
– Svi susreti završnice, dva polufinala, finale i dvoboj za treće mjesto bili su odlični, neizvjesni i završili su s 5:3. Mi smo se susreli s Nijemcima i odigrali smo vrhunski. Imali smo jakog protivnika no mi smo zaista cijeli turnir bili pravi. Dobro smo tempirali formu i uspjeli smo pružiti maksimum.
Finale protiv Podbrezove također je bilo neizvjesno do posljednjih trenutaka.
– Bilo je uzbudljivo od početka do kraja. Pobjednik se također rješavao u posljednjim drvima. Šteta radi poraza. Malo nam je nedostajalo.
Gdje se prelomio meč?
– Oni imaju tog mladog, ali odličnog igrača Zavarka. On je svjetski rekorder i cijelo vrijeme je imao prosjek od oko 670-680 srušenih drva. Znali smo da će igrati u prvoj izmjeni i htjeli smo na neki način žrtvovati mladog Marinovića protiv njega. No, iako smo pogodili s izmjenom, oni su ga postavili na drugu stranu, odnosno na desnu stranu, iako inače igra lijevo. Tako da Marinović nije igrao protiv njega već Kostadin Manev. I tu su oni poveli 2:0. Da je Manev igrao protiv drugog igrača iz prve izmjene, vjerovatno bi dobio, bilo bi tad 1:1, a u konačnici 4:2 za nas. Oni bi imali više drva što bi izjednačilo poene na 4:4, no mi bi imali više setova što bi nam dalo titulu. Eto, nažalost u konačnici je bilo 3:3 u poenima, a radi njihove razlike u drvima, oni su postali prvaci.


 U SUBOTU KANDIT PREMIJER




U subotu vam u goste dolazi osiječki Kandit Premijer. Peta pobjeda?
– Sigurno da smo favoriti u tom dvoboju. Ali ne smijemo se sada opustiti. Moramo se maksimalno u glavama vratiti u domaće prvenstvo. Ovaj uspjeh nam ne smije biti isključivo zadovoljstvo već i poticaj da nastavimo u ovakvom ritmu i formi odigravati utakmice.


 POČETAK IZ SNOVA


Sezona je krenula odlično?
– Četiri pobjede u četiri kola u domaćem prvenstvu i srebro na Svjetskom Kupu je zaista početak iz snova. Sada moramo nastaviti s ovakvim igrama. Ovaj uspjeh nam je donio i status nositelja u ždrijebu Europske lige. Tako da ćemo i tu imati nešto lakši put prema završnici nego u posljednje dvije sezone.


 BENEDIK NAS JE POJAČAO


S dolaskom Borisa Benedika izgleda da ste se riješili nekih dječjih bolesti od prošlih sezona?
– Benedik je zaista pravo pojačanje. Radi se o vrhunskom igraču, kalibru kakav nam je nedostajao prošlih sezona. Bez njega teško da bi uopće prošli kvalifikacije. On nas je na neki način stabilizirao, a uz to smo dobili i igrača koji je idealan za zadnju izmjenu, kada se večina utakmica i odlučuje.