Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Duševići u mršavoj berbi maslina

10.10.2011. 22:00
Duševići u mršavoj berbi maslina


Budući da smo ocijenili da je upravo nastupilo optimalno vrijeme za berbu, počeli smo brati sortu lecinno jer ona dozrijeva nešto ranije. Urod je stvarno mršav i po prvim pokazateljima ove godine na ljubačkom području berba neće biti tako izdašna kao lanjske godine jer su prinosi i do 60 posto slabiji, kaže Mladen Dušević


Unatoč jakoj i na udare olujnoj buri koja je puhala na širem ražanačkom području, u maslinicima ljubačkih maslinara i uljara Mladena i Mate Duševića, vlasnika OPG Dušević, ovog je vikenda krenula berba maslina.
Pet maslinika
Duševiće, koji su s održanog “Noćnjaka” 2004. godine u Šibeniku prvi među maslinarima u Zadarsku županiju donijeli osvojenu zlatnu medalju za kvalitetu ulja, zatekli smo s njihovih desetak rođaka i prijatelja u možda prvoj berbi maslina u Zadarskoj županiji na lokalitetu Straža na padinama ljubačkog brda na kojem je zasađenih 160 od ukupno 310 stabala maslina, koliko ih imaju Duševići u pet maslinika na različitim lokacijama.
 – Budući da smo ocijenili da je upravo nastupilo optimalno vrijeme za berbu, počeli smo brati sortu lecinno jer ona dozrijeva nešto ranije. Urod je stvarno mršav i po prvim pokazateljima ove godine na ljubačkom području berba neće biti tako izdašna kao lanjske godine jer su prinosi i do 60 posto slabiji. U dva dana ubrali smo oko 800 kilograma maslina, koje smo preradili u uljari Željka Vrsaljka u Nadinu. Randman ili postotak ulja je 17,5 litara na 100 kilograma, što je iznad svih očekivanja i što nas je ugodno iznenadilo kad je u pitanju početak branja sorte lecinno. U odnosu na lanjsku godinu kada smo na jednom stablu znali ubrati 40 do 50 kilograma sada uberemo 15 do 20 kilograma. Kako je tekla oplodnja, vjerovali smo da bismo ove godine trebali premašiti lanjsku rekordnu berbu, no u fazi okoštavanja koja je bila negdje sredinom lipnja, već su stabla odbacivala određene količine ploda zbog suše. Takav proces nastavio se do današnjeg dana čemu je uzrok nezapamćena suša. Svjesni da se protiv vremena ne možemo boriti, moramo biti zadovoljni s onim što nam je preostalo, a to je od planiranih deset tona – oko 3 tone maslina, kaže Mladen Dušević s kojim se slaže i sin Mate, inače vlasnik OPG Dušević. Negativni učinci ovogodišnje suše osjećat će se najmanje iduće dvije godine i to ne samo u njihovim maslinicima, već i na širem području Zadarske županije, a posebno na otocima.
Duševiće smo pitali u čemu leži tajna iznimne kvalitete ulja s kojom su se predstavili na raznim manifestacijama i okitili s preko 50-ak što zlatnih, srebrnih i brončanih odličja, a samo ove godine osvojili su 13 zlatnih medalja za ekstra djevičansko ulje.
Anarhija u uvozu ulja
– Ubrane masline preradimo u roku od 24 sata. Ove koje smo ubrali preradili smo u vremenu od 14 sati. S berbom u pravilu krećemo kada su plodovi otprilike 40 posto zreli, 30 posto poluzeleni te 30 posto zeleni. Berba i prerada maslina kroz četiri do pet meljava traje najviše do mjesec dana. Sve što smo radili u proteklih 27 godina činili smo u dogovoru sa strukom, a to se odnosi na primjenu agrotehničkih mjera, rezidbu, prehranu, zaštitu, vrijeme berbe, preradu i čuvanje ulja. Tu nam stoje na raspolaganju stručnjaci iz zadarske Županijske savjetodavne službe Gordana Dragun, Nikolina Paleka i Ivan Šimićević. Uz vlastito višegodišnje iskustvo te uz pomoć stručnih osoba za sada smo prvi u Zadarskoj županiji koji pripravljamo monosortno ulje sastavljeno od četiri i više ulja te selekcijsko ulje, kaže Mladen Dušević, član zadarske Udruge sezonskih analitičara maslinova ulja “Olea”, dodajući da danas u maslinicima imaju 16 sorti među kojima uz poznate talijanske sorte, prevladavaju čuvene domaće sorte drobnica, oblica, levantinka, istarska bjelica i krvavica.
– Poznato je da je upravo naše dalmatinsko podneblje izvrsno za proizvodnju kvalitetnih ulja. Mi s količinom ne možemo konkurirati jednoj Italiji, Španjolskoj i Grčkoj, ali možemo kvalitetom. Stoga bi se u projekt maslinarstva i uljarstva trebali još snažnije angažirati općine, gradovi, županije pa i država u smislu organiziranja proizvođača i prezentiranja naših ulja izvan granica Hrvatske, a posebno u zemljama Europske unije. Uljari i maslinari morali bi se više udruživati čime će se stvarati pretpostavke još veće isporuke na navedena strana tržišta, a time i postizanje još bolje cijene ulja. Ako ulja ne budu selekcionirana i brendirana, neće moći konkurirati stranim uljima, kaže Dušević, upozorivši da su maslinari i uljari, nažalost, prepušteni sami sebi i osobnom snalaženju u pogledu rada na terenu te plasmana i prodaje ulja.
– Strahujemo ako se ovakva anarhija s uvozom ulja nastavi i dalje, posebno preko velikih prodajnih centara, da bi moglo doći do pojave sječe maslina u idućih desetak godina. Zato bi hitno trebale reagirati državne institucije posebno Ministarstvo poljoprivredne i ruralnog razvoja da se iznađe način izvoza naših ulja, posebno u Europsku uniju.