Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Independent: Zadar centralno mjesto za istraživanje dalmatinske obale

10.10.2011. 22:00
Independent: Zadar centralno mjesto za istraživanje dalmatinske obale


Novinar londonskog dnevnika Independent piše kako je Zadar, otkako je Ryanair doletio na Zračnu luku u Zemuniku, postao središnje mjesto za istraživanje dalmatinske obale i otoka


Londonski dnevnik Independent u nedjelju je objavio reportažu o Zadru pod naslovom “Drevni grad kapitalnih znamenitosti” iz pera novinara Olivera Benneta koji je prošlog tjedna boravio u Zadru. U uvodu svoje reportaže pod naslovom “Zašto posjetiti Zadar” Bennet kaže kako je Zadar, otkako je je Ryanair doletio na Zračnu luku u Zemuniku, postao središnje mjesto za istraživanje dalmatinske obale i otoka. Bennet spominje Zadar kao grad s 3.000 godina starom povijesti. Iako je Split veći grad, Bennetu se čini da je Zadar ipak povijesno važniji grad, budući da je to mjesto prvog hrvatskog sveučilišta, zatim pisca iz 16. stoljeća Petra Zoranića, koji je napisao prvi hrvatski roman, Planine.
– Zadar je stari grad smješten na poluotoku, koji se može prošetati za sat vremena. Sa zvonika katedrale Sv. Stošije puca predivan pogled na more i otoke u jednom smjeru i Velebit u drugom smjeru. No, to nije samo grad spomenik. To je mjesto za “visiti okolo”, grad za kupovinu u malim ulicama Varoši, za kušanje liganja i Malvazije u različitim konobama i tavernama. Grad je to u kojem ćete skočiti s rive i plivati te se opustiti na velikim dalmatinskim stijenama. Na istoj toj rivi naći ćete potvrdu tvrdnje slavnog redatelja Alfreda Hitchcocka, koji je rekao da Zadar nudi najljepši zalazak sunca na svijetu, piše Oliver Bennet.
 Bennet u svojoj reportaži opisuje povijesne, ali i ostale kulturne znamenitosti Zadra, a za insajdersku priču predstavlja preporuku novinara Zadarskog lista o Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti Zlatu i srebru Zadra.