Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Suđenje Sakiću zatvoreno za javnost

10.10.2011. 22:00
Suđenje Sakiću zatvoreno za javnost


Prihvaćen je prijedlog Sakićevog odvjetnika po službenoj dužnosti koji je zatražio tajnost postupka zbog zaštite osobnog života optuženog mladića i žrtve- njegove majke, smatrajući kako bi iznošenje takvih detalja moglo i psihički naštetiti Dinu Sakiću


Unatoč velikom zanimanju javnosti, Sudsko vijeće za mladež Županijskoga suda u Zadru, danas je odlučilo kako će suđenje 21- godišnjem Dinu Sakiću zbog ubojstva 40-godišnje majke Divne Morić, biti zatvoreno za javnost.
Naime, odmah na početku njegov odvjetnik po službenoj dužnosti, Frane Grbić predložio je sucima da javnost, odnosno novinari napuste sudnicu te da sudski postupak bude tajan zbog, kako je naveo, “epizoda” iz obiteljskog života optuženog mladića i žrtve – njegove majke, njihovog međusobnog odnosa te činjenice da bi iznošenje detalja sa suđenja moglo psihički naštetiti Dinu Sakiću.
S prijedlogom Sakićevog odvjetnika složio se i tužitelj Duško Berović te svi članovi Sudskog vijeća tako da novinarima nije preostalo ništa drugo već da nakon te odluke napuste sudnicu u koju se, u ovom slučaju, smiju vratiti tek pri izricanju presude.
 No, u sudnici je smjela i htjela ostati jedino mladićeva baka i njezin brat. Optuženi mladić je djelovao nervozno, često je spuštao glavu gledajući u pod. Njegov izraz lica odavao je veluku napetost, pa čak i strah, a blijedilo lica pokazivalo je dugotrajan boravak iza rešetaka zadarskog Istražnog centra.
Optužen je za kvalificirani oblik ubojstva, a to bi značilo kako ga optužnica tereti za teško ubojstvo iz koristoljublja.
Mladić je, podsjetimo, ubio vlastitu majku 26. veljače ove godine u mjestu Stankovci. Nakon kraće svađe tijekom koje mu je ona spočitnula problematično ponašanje, loše društvo, kockanje i zaprijetila socijalnim službama, Dino ju je najprije silovito udario šakom u glavu i to tako da je pala na pod. Potom je iz obližnjeg ormara izvadio čekić i navodno ju je udario pet puta u potiljak. Smrskao joj je lubanju što je uzrokovalo i nagnječenje mozga te trenutačnu smrt.
Majčino mrtvo tijelo “spremio” je u sobu do koje je nekoliko dana spavao , a uzeo joj je i kartice i zlatninu iz njezinog stana u Benkovcu.
Kad mu se baka nakon operacije vratila iz bolnice, tijelo je bacio u bunar koji se nalazi na gornjoj etaži bakine kuće. U međuvremenu je trošeći majčinu bankovnu karticu putovao po Zagrebu, Šibeniku, Splitu i Trogiru,a u Šibeniku se riješio majčinog mobitela kojeg je bacio u more. U Trogiru je uspio prodati njezinu zlatninu za što je dobio 21 tisuću kuna.
Baka, odnosno njezina majka, kada je shvatila da joj kćeri nigdje nema, da ju nitko nije vidio te da ju nikako ne može kontaktirati na što se požalila i unuku Dinu koji je također, izrazio veliku “zabrinutost”, prijavila je kćerin nestanak 6. ožujka ove godine. Nakon tri dana velike policijske potrage, kriminalističkog istraživanja te nakon razgovora s optuženim mladićem, pronađen je leš Divne Morić u bunaru.
Mladić je naime, tijekom policijskog ispitivanja priznao zločin, a nakon uhićenja i privođenja, tada dežurnom istražnom sucu Županijskoga suda u Zadru, Borisu Babiću, iznosio je obranu više od sata u nazočnosti odvjetnika.
Kazneni postupak protiv Dina Sakića tako će ostati tajna sve do presude, tim više što je predsjednica Sudakog vijeća Enka Moković pročitala “slovo zakona” upozorivši kako je bilo kakvo “curenje” informacija s ovog suđenja, kazneno djelo.