Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U Zadru su gotovo sve tvrtke ili u privremenoj ili u trajnoj blokadi!

Autor: Siniša Klarica

10.10.2012. 22:00
U Zadru su gotovo sve tvrtke ili u privremenoj ili u trajnoj blokadi!

Foto: Adam VIDAS



Unatoč mnogim zanimanjima u Zadru nije sklopljena ni jedna predstečajna nagodba od koje ponajviše očekuju radnici u problematičnim tvrtkama


Zakon o predstečajnoj nagodbi koji je početkom mjeseca stupio na snagu, mogao bi biti izlaz iz začaranog kruga opće nelikvidnosti i gospodarskog potonuća. No samo dosljednja njegova primjena, slažu se sve strane u “postupku”, mogla bi Hrvatsku izvući iz klizanja prema ekonomskom dnu. Preduvjet za sad postoji, jer su paket tzv. “stečajnih” zakona podržali sindikalisti, vlada, oporba i poslodavci. Kao što je poznato, blokade veće od 10 milijuna kuna rješavat će središnja FINA u Zagrebu, dok su za manje iznose odgovorne regionalne FINE.
Stečajna praksa u Zadru – likvidacija tvrtki
Za sad, unatoč mnogim zanimanjima, u Zadru nije sklopljena ni jedan predstečajna nagodba od koje ponajviše očekuju radnici u problematičnim tvrtkama. Za ilustraciju problema, od stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, u cijeloj Hrvatskoj su zaprimljena samo četiri prijedloga za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, a niti jedan u Zadru. Prema podacima iz sustava prisilne naplate, 55.000 potencijalnih dužnika na području cijele Hrvatske je u postupku predstečajne nagodbe. Od tog broja, 2.357 potencijalnih dužnika je u Zadarskoj županiji. Pravnih je osoba 649, a obrtnika 1.708. Neizvršene osnove pravnih i fizičkih osoba u Zadarskoj županiji iznose 1.327.892,00 kn.
Prema riječima županijskog povjerenika i pravnog zastupnika SSSH Vedrana Uranije, stečajna praksa u posljednjih 10-15 godina rezultirala je isključivo likvidacijama tvrtki, a ne preustrojem i nastavkom poslovanja. Čak i iznimke, poput Tiska na nacionalnoj i Farme krava Bokanjac – Vigens na lokalnoj razini, potvrđuju to pravilo.
Stečaj od 6 mjeseci
– Donošenjem Zakona o predstečajnoj nagodbi prvi put imamo konsenzus vlasti i oporbe oko izlaska iz nezavidne ekonomske situacije. Do sad smo imali situaciju da je stečaj trajao od 4 do 12 godina što je iscrpljivalo tvrtku, državu, vjerovnike i radnike. Sad se prvi put otvara mogućnost da se stečaj završi u roku 6 mjeseci, rekao je Uranija.
Po njemu, Zakonu o predstečajnoj nagodbi, Zakonu o financijskom poslovanju i Zakonu o ovrsi treba dodati novi Zakon o stečaju u kojem treba ojačati položaj radnika koji neće biti, kao do sad, samo nominalno u prvom isplatnom redu, dok se zapravo prvi namiruju država i banke.
– Cilj je dostići standard EU u kojem se stečajni postupak okončava u roku tri mjeseca. Nakon toga, likvidacija bi trebala uslijediti samo u onim tvrtkama u kojima je imovina znatno manje vrijedna od iznosa ukupnog dugovanja. U ostalim slučajevima zarvšetak stečaja trebao bi značiti novi početak u restrukturiranoj tvrtki, kazivao je Uranija.
Vedran Uranija ukazuje na ključnu ulogu države koja bi do stasanja tvrtke na zdrave noge trebala odrediti ili moratorij na otplatu poreznih dugova ili njihov reprogram. Otpis dugova ne bi smio dolaziti u obzir, a u praksi, tvrtka bi morala imati fond u koji bi uplaćivala određena sredstva namijenjena vraćanju dugova. To se, kaže Uranija, hitno mora primijeniti napose u građevinarstvu koji je lokomotiva izlaska iz krize, a kasnije i na ostale tvrtke.
Predstečajni program u rukama vjerovnika
 Prema podacima kojima raspolaže sindikat, u Zadarskoj županiji gotovo da i nema tvrtke koja nije ili u privremenoj ili u trajnoj blokadi. Međutim, zakon za sad ne prate izvršni akti, pa je već 3. listopada Hrvatska gospodarska komora uputila dopis FINI za organiziranjem seminara za članove komore u kojima bi se pojasnila temeljna načela Zakona o predstečajnoj nagodbi te njegova operativna primjena. No iz HGK poručuju da je cijeli predstečajni program ipak u rukama vjerovnika koji u krajnjem slučaju određuje hoće li biti dogovora ili se ide na sud.


 URANIJA ISTIČE GORTAN KAO POZITIVAN PRIMJER




Gortanovcima su, kaže Uranija, isplaćene sve plaće te dogovorene otpremnine. Svega još nekoliko radnika treba potpisati ugovor o otpremninama. Ovisno o godinama staža, otpremnine za ukupno 81 radnika Gortan-građenja se kreću od 8 do 40.000 kn, a očekuje se da bi se isplata mogla dogoditi oko 21. ovog mjeseca. Što više, naznake govore da bi se radnici ponovno mogli vratiti na posao, ali Uranija o tome jučer nije htio detaljnije govoriti.