Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Naputak kolegama: Samo oprezno!

10.10.2013. 22:00
Naputak kolegama: Samo oprezno!


Pavlović je govorio o iskazu svjedoka danom pred državnim odvjetnikom bez nazočnosti okrivljenika ili njegova branitelja, neuporabljivosti podataka pribavljenih u postupku pred drugim tijelom kao dokazu u kaznenom postupku, dokazima na kojima se osuđujuća presuda ne može temeljiti, izdvajanju iz spisa nezakonitih dokaza te o žalbenom postupku u slučaju nezakonita postupka


“Nezakoniti dokazi u kaznenom postupku” naslov je stručnog predavanja koje je na Općinskom sudu u Zadru u srijedu navečer održao mr. sc. Šime Pavlović, poznati zadarski odvjetnik. Nakon što je pojasnio pojam i značenje nezakonitog dokaza, Pavlović je govorio o iskazu svjedoka danom pred državnim odvjetnikom bez nazočnosti okrivljenika ili njegova branitelja, neuporabljivosti  podataka pribavljenih u postupku pred drugim tijelom kao  dokaza u kaznenom postupku, dokazima na kojima se osuđujuća presuda ne može isključivo ili u odlučnoj mjeri temeljiti.
U uvodnoj riječi Pavlović je prije svega podsjetio na članak 29. stavak 4. Ustava u kojem jasno stoji da se na nezakonitim dokazima ne smiju temeljiti sudske odluke.
– Dokazi pribavljeni na nezakonit način ne mogu se uporabiti u sudskom postupku piše u toj ustavnoj odredbi. Dokazi pribavljeni na nezakonit način ne dovode do zabrane iz te ustavne odredbe već do toga dolazi kad se uporabe u kaznenom postupku. Zajamčeno je pošteno suđenje, zaštićena su prava okrivljenika i što nije zanemarujuće, u sudskom postupku se očekuje dobra kvaliteta presude. Zabrana uporabe nezakonitih dokaza vrijedi za sve vrste sudskih odluka u kaznenom postupku – rekao je Pavlović navodeći definiciju nezakonitog dokaza koja glasi da je to dokaz koji je pribavljen na zakonit način, ali se za njega saznalo iz nekoga izvornog dokaza pribavljenog na nezakonit način, takozvani plod otrovne voćke.