Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Radnice iz Knina i Benkovca vraćaju se u Adriju 18. listopada

10.10.2013. 22:00
Radnice iz Knina i Benkovca vraćaju se u Adriju 18. listopada


Sve to zvuči super i daj Bože da mi nastavimo raditi. Ali nakon svega što smo prošle u ovih godinu dana nemamo puno vjere. Previše puta smo dobili razna obećanja koja su ostala samo na riječima. Ovdje se očito umiješala politika i krupni kapital, kaže predstavnik radnika Darko Zelić
Jednogodišnjoj agoniji 76 radnica Adrije s područja Benkovca i Knina, ipak se nazire kraj. Idući tjedan, odnosno 18. listopada, kada istječe jednogodišnji ugovor o zakupu između Adrije d.d. i Adrije Zadar 1 d.o.o., one se vraćaju na posao. Tu vijest jučer su im na sastanku održanom u Kninu, a potom i u krugu tvornice u Gaženici, priopćili sindikalni povjerenici PPDIV-a i predstavnici radnika. Ugovor o zakupu istječe 18. listopada i sukladno odredbama propisanim u tom ugovoru one se vraćaju iz Adrije Zadar 1 u Adriju d.d. na svoja radna mjesta. Radnice iz Zadra ostaju i dalje raditi.
Na jučerašnjem sastanku najavljena je i inventura radi primopredaje objekata, ali tek za utorak ili srijedu, dakle pet dana po isteku ugovora o najmu, ali i pri isteku Lacićeva roka za produljenje predstečajne nagodbe što ponovno baca sumnju u zakulisne igre i scenarij odavno dogovoren u hrvatskoj metropoli.
Podravka kao strateški partner Adrije još je u utorak započela s odvoženjem materijala (lima i ribe) iz kruga tvornice u Gaženici u stankovačku Ostreu, u vlasništvu zakupca Adrije Nevena Badurine. O suradnji Podravka – Ostrea špekuliralo se i prije dva mjeseca, a je li to istina, nismo uspjeli doznati, iako smo više puta kontaktirali PR službu Podravke i slali im pismene upite.