Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar za oglašavanje Ryanaira do sad nije uplatio ni kune

10.10.2016. 22:00
Zadar za oglašavanje Ryanaira do sad nije uplatio ni kune


Turistička zajednica Zadarske županije i Zračna luka Zadar u pregovorima su s niskotarifnim irskim prijevoznikom Ryanairom kako bi nastavili suradnju i u 2017. godini, ali i sa svim ostalim jedinicama lokalne samouprave koje bi trebale sudjelovati u financiranju udruženog oglašavanja, što je, naglašavaju u TZ Županije, glavni preduvjet za održavanje ovog projekta.
Iz županijske turističke zajednice podsjećaju na važnost suradnje koja stvara uvjete za dolazak oko 160 tisuća putnika tijekom sedam mjeseci godišnje iz 13 europskih destinacija u Hrvatsku, ali i na problem nestabilnosti financiranja, odnosno neodgovornosti u izvršavanju preuzetih obveza pojedinih subjekata.
A Grad Zadar za koji je neosporno da itekako osjeti korist od letenja Ryanaira i gostiju koji na taj način dolaze u naš grad, za udruženo oglašavanje duguje 900 tisuća kuna! Ujedno je Grad Zadar i najveći dužnik od svih ostalih jedinica lokalne samouprave koje su potpisale ugovor za udruženo oglašavanje. Iako je TZ Zadarske županije predložila da Grad Zadar u ovom projektu sudjeluje s iznosom od 1,2 milijuna kuna godišnje, prihvaćen je i potpisan ugovor koji iznosi 900 tisuća kuna. Do sada, međutim, nije uplaćeno ništa. Ukupni dug za udruženo oglašavanje prema Ryanairu za prošlu i ovu godinu iznosi 4,6 milijuna kuna.
Dodatni je ovo uteg za županijsku TZ jer je Hrvatska turistička zajednica smanjila iznose za udruženo oglašavanje. Tek su iznosi koje uplaćuje TZ Županije i Zadarska županija ostali nepromijenjeni. I dok je Ryanair Zadru donio turistički preokret, a sve veći broj gostiju odabire upravo Zadarsu županiju kao destinaciju za odmor, smanjivanje sredstava za promidžbu niskotarifne aviokompanije moglo bi ostaviti negativne posljedice na broj ostvarenih dolazaka i noćenja ako Ryanair kojim slučajem odluči da mu Zadar više nije isplativ.
Daljnju financijsku pomoć za udruženo oglašavanje Ryanairu najavio je i zadarski župan Stipe Zrilić, no pitanje je hoće li to biti dovoljno.
– Zadarska županija i dalje će podupirati projekt Ryanaira u iznosu od milijun kuna godišnje. Smatramo da je to važno za razvoj turizma. Ovaj projekt nam dovodi velik broj turista, ne samo u našu županiju, već i u čitavu Hrvatsku. Pozivam sve dionike na ozbiljan i odgovoran pristup, konkretnu financijsku potporu i izvršavanje svih preuzetih obveza. Budući da se radi o velikim iznosima financiranja udruženog oglašavanja, predlagali smo Ministarstvu turizma povećanje boravišne pristojbe za jednu kunu čime bi se riješio problem. Ako imamo više od 10 milijuna noćenja tim bi povećanjem prikupili oko 10 milijuna kuna čime bi se financiralo udruženo oglašavanje. No, naš prijedlog nije prihvaćen, objasnio je Zrilić.