Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Novčano kažnjeni svjedokinja i odvjetnik

Autor: Minja Gugić

10.11.2008. 23:00
Novčano kažnjeni svjedokinja i odvjetnik


Rasprava u suđenju protiv Mije Gavrića i Petra Majića-Hercega bila je odgođena zbog nedolaska svjedokinje koja se nije opravdala Sudskom vijeću, pa ju je sudac Boris Radman kaznio s 500, a Gavrićevog branitelja s tisuću kuna “paušalnih troškova odgode rasprave”.


Zbog neopravdanog nedolaska jedine svjedokinje koju je trebalo saslušati, Anite Župan, kao i odvjetnika prvooptuženog Ivice Ivanića, jučer je odgođeno suđenje razbojničkom dvojcu Miji Gavriću (37) iz Fažane i Petru Majiću-Hercegu (33) iz Zagreba koji su tijekom protekle dvije godine opljačkali sveukupno devet, uglavnom manjih trgovina mješovitom robom na zadarskom području.
Na taj su način “utržili” oko 40 tisuća kuna, a svoja su razbojstva priznali odmah nakon uhićenja u policiji i pred istražnim sucem.
Zbog nedolaska svjedokinje i Gavrićevog odvjetnika, predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman bio je prisiljen odgoditi raspravu i zbog toga je bio jako ljut, pa je svjedokinju kaznio s 500, a odvjetnika s tisuću kuna novčane kazne što predstavlja, kako je pojasnio, “paušalni trošak odgode rasprave”.
No, nakon toga Sudsko je vijeće odlučilo da se izvanraspravno saslušaju psihijatrice dr. sc. Klementina Ružić i dr. Vera Klarić u ulozi vještakinja koje su se uredno odazvale sudskom pozivu.
Obje su Sudskom vijeću predočile svoj nalaz i mišljenje u vezi “sa stanjem ubrojivosti u trenutku počinjenja kaznenog djela koje se odnosi na Petra Majića -Hercega”.
Naime, vještakinje su dale različita mišljenja o njegovom psihičkom stanju u vrijeme pljački, pa je tako dr. Klarić mišljenja kako je Majić bio smanjeno ubrojiv, dok dr. Ružić smatra da je on bio potpuno ubrojiv.
– Zbog jačine svoje ovisnosti o heroinu i psihičke krize svoje ličnosti, mislim da mu je bila smanjena voljna komponenta, dok je intelektualna bila očuvana. Dakle, unatoč očuvanoj intelektualnoj komponenti bio je smanjeno ubrojiv. On je dugogodišnji ovisnik – zaključila je među ostalim, dr. Vera Klarić, dok je dr. Klementina Ružić ostala pri svom mišljenju kako su Majiću bile očuvane i voljna i intelektualna komponenta te je bio ubrojiv.
– Karakteristike njegove ličnosti su između ostalih – lakovjernost, poslušnost, sugestibilnost. Stoga je veća mogućnost da on bude izmanipuliran, nego da on manipulira drugima – dio je nalaza i mišljenja dr. Ružić kojeg je i u pismenom obliku dostavila Sudskom vijeću.
Podsjećamo, ovaj dvojac inače, podrijetlom iz susjedne BiH, “pao” je pri posljednjoj pljački 11. siječnja ove godine.
Uhvaćeni su u Ulici Grigora Viteza kada su maskirani zelenim potkapama ušli u trgovinu “Atol”.
Nasrnuli su na prodavačice i zatražili da im otvore blagajnu, što su one i učinile. Dvojac je ukrao novac i bonove za mobitele te pobjegao.
Razbojnici su u svim pljačkama bili maskirani i koristili su fizičku silu, a u počinjenim nedjelima u prosincu prošle godine, u trgovinama “Sonik” u Velebitskoj ulici i “Bakmaz” u Ulici Franka Lisice, optužnicom zadarskog tužiteljstva stavlja im se na teret da su prodavačicama prijetili i noževima, kao i godinu dana ranije tijekom prepada u trgovini “Atol” u Benkovcu.
Na meti ovog dvojca osim novca, bili su u pravilu i bonovi za mobitele.
Obojica optuženika do sada nisu bila osuđivana, a od dana uhićenja, sredinom siječnja ove godine, u pritvoru su Istražnog centra Županijskog suda u Zadru.
Suđenje se nastavlja 17. ovog mjeseca.