Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Previše grešaka, a realizacija rak-rana

Autor: Drago Bajković

10.11.2008. 23:00
Previše grešaka, a realizacija rak-rana

Foto: Vedran SITNICA



Od svojih igrača tražim maksimalnu borbenost i htijenje na zelenom travnjaku, ali također da razmišljaju u igri. Prije svega mislim pritom na postavljanje prema igraču bez lopte. Neke poteze suparničkih igrača treba predvidjeti jer kada prime na četiri-pet metara od naših vrata loptu, onda je već kasno


Trnovit je u nedjelju poslijepodne bio Gradski vrt za nogometaše Zadra, inkasirali su tri zgoditka u svoju mrežu i iz Slavonije se vratili “praznih kofera”. Nakon četiri utakmice bez poraza momčad sa Stanova opet je napravila korak unatrag u očuvanju prvoligaškog statusa. Taman su se svi ponadali da je došao kraj krizi i da se uhvatio priključak s ostalim momčadima pri dnu ljestvice, a ono novi šok. Obično jedna loša stvar ne dođe sama, na gubitak bodova u Osijeku nadovezao se i uspjeh Intera u Rijeci čime je zaostatak Zadrana za pretposljednjim dvojcem, Cibalijom i Interom ponovno povećan na velikih pet bodova. Ono što svakako brine svakog navijača Zadra je način na koji su poraženi u Gradskom vrtu. Pritom ponajviše mislimo na lakoću s kojom su primali zgoditke i dopuštali Osječanima da se “došetaju” do Vukovićevog gola. S druge strane, realizacija i dalje šteka, nekoliko izglednih situacija koje je Zadar stvorio nije realizirao. Trener Ivica Datković u ponedjeljak ujutro nije imao puno razloga za zadovoljstvo, dojma smo da je do u tančine u svojim mislima vršio raščlambu uzroka nedjeljnog poraza.
Ljutiti Datković
– Moram najprije reći da sam prilično ljut na svoje igrače zbog načina na koji smo poraženi u Osijeku. Najprije, zgoditke smo primali toliko naivno i nakon velikih grešaka u obrani. S druge strane, prilično dobre situacije u napadu nismo realizirali. Samo ta dva razloga dovoljna su za ovako visok poraz, a ne trebam naglašavati da ih je bilo još poprilično tijekom dvoboja u Gradskom vrtu.
Datković je potom pokušao proanalizirati tijek utakmice s Osijekom.
– Krenuli smo loše primivši zgoditak već u 5. minuti nakon velikog propusta u obrani. Nakon toga pokušali smo se vratiti u utakmicu i odigrali odličnih trideset minuta tijekom kojih smo dominirali i stvarali prigode pred vratima domaćina. Osijek u tim trenucima nije uspio nijedanput zaprijetiti. Umjesto da mi poentiramo čime bismo bili u psihološkoj prednosti, jer bi se Osijek otvorio i krenuo u napad, mi smo drugi put kapitulirali. Ne trebam ni naglašavati da je Osijek zabio ponovno ponajprije zbog naših grešaka.
U drugom poluvremenu slična priča, Osijek nakon četiri minute zabija i treći zgoditak.
Na poluvremenu smo se dogovorili da ćemo krenuti silovito po taj jedan gol koji bi ponovno vratio neizvjesnost u ovoj utakmici. No, neobjašnjiva pogreška mojih igrača u obrani i priča u Osijeku je bila završena. Jednostavno nakon toga se bilo nemoguće vratiti u utakmicu.
Nekoliko stvari Datković je pokušao izdvojiti, a koje Zadar mora promijeniti bitno nabolje ako misli prema sigurnoj zoni.
Razmišljanje u igri
– Od svojih igrača tražim maksimalnu borbenost i htijenje na zelenom travnjaku, ali također da razmišljaju u igri. To se u Gradskom vrtu nije događalo. Prije svega mislim pritom na postavljanje prema igraču bez lopte. Neke poteze suparničkih igrača treba predvidjeti jer kada prime na četiri-pet metara od naših vrata loptu, onda je već kasno. Nitko ne može spriječiti greške, ali moraju se svesti na što manju mjeru. Također, igrač koji ispadne iz igre ne smije ostati promatrati što će se dalje događati u toj akciji već mora nastaviti igrati jer trenutak kasnije upravo on može spriječiti pogodak suparnika. Ove situacije događale su se i u prethodna četiri susreta, ali nas protivnik nije kaznio. Veseli me što u završnicu napada dolazimo s četiri-pet igrača, ali činjenica je da nam je realizacija rak-rana. Prošle sezone praktički ista momčad je od tri prigode realizirala dvije, a sada nam je potrebno pregršt prilika da bismo postigli jedan gol. Igrači trebaju izbiti iz glave da individualno soliraju, već im momčad mora biti na prvom mjestu i samo tako se možemo izvući iz ove teške situacije.
Slijedi domaći ogled sa Šibenikom koji jednostavno gazi sve pred sobom.
– Činjenica je da Šibenčani igraju odlično što je rezultiralo velikim brojem bodova koji imaju na svom kontu. U nedjelju su deklasirali Cibaliju što nama odgovara, ali i daje nam upozorenje da protiv njih sljedeće nedjelje neće biti lako. Uostalom, mi možemo pobijediti svakoga ako smo pravi, ali i od svakoga izgubiti ako se ne držimo dogovora i na terenu ne damo sve od sebe. Činjenica je da momčad sa Šubićevca dolazi rasterećena na Stanove i tada mogu pokazati sve što znaju. Moramo u pripremi utakmice odraditi vrhunski posao, pokušati se što više psihološki rasteretiti i dati sve od sebe kako bismo Šibenčane porazili na Stanovima. U konkurenciju se vraća Ljubičić koji nam je nedostajao u Osijeku, a nitko drugi osim ozlijeđenog Bilavera nije odsutan. Na svakom treningu očekujem od svojih igrača maksimalni angažman jer samo tako, zajedništvom i maksimalnim radom, možemo se ponovno vratiti na pobjedničke staze – kazao je na kraju razgovora Datković.


 INTER POBJEGAO NA KANTRIDI




Ivica Datković j svjestan kako pobjeda Intera u Rijeci ne ide na Zadrov mlin.
– Činjenica je da nam pobjeda Zaprešićana na Kantridi nikako ne odgovara jer su nam pobjegli na pet bodova prednosti. S druge strane, ima i jedna pomalo pozitivna stvar u tome da su se čak četiri momčadi grupirale u dva boda, a slijede njihovi međusobni obračuni što nam daje prigodu da se ponovno približimo, pa čak ih i prestignemo. Primarno je da mi razmišljamo samo o sebi, jer jedino na taj način možemo osvajati bodove i onda se priključiti toj skupini koju čine Cibalia, Inter, Croatia (S) i Rijeka. Svaka utakmica za nas je kvalifikacijska, to svakome mora biti jasno.