Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Robertu Šošiću godina zatvora jer je pijan ubo poznanika nožem u leđa

10.11.2010. 23:00
Robertu Šošiću godina zatvora jer je pijan ubo poznanika nožem u leđa


Obrazloživši presudu Dijana Grancarić je pojasnila kako je nedvojbeno utvrđeno da je u pitanju pokušaj ubojstva jer je Šošić ubo Tavelića nožem duljine oštrice oko 12,5 centimetara i to u dio tijela gdje su vitalni organi, svjestan da bi ga mogao usmrtiti te je kazneno djelo počinio s neizravnom namjerom
Robert Šošić (33), rodom iz Travnika u BiH, jučer je treći put osuđen na Županijskom sudu u Zadru zbog pokušaja ubojstva Dragana Tavića 25. rujna prije pet godina u Gračacu, a nepravomoćnu presudu od godine dana zatvora izreklo je Sudsko vijeće kojim je ovaj put predsjedala Dijana Grancarić.
S obzirom da se branio sa slobode, Robert Šošić jučer se nije pojavio na izricanju presude kao ni njegov branitelj po službenoj dužnosti Miše Papić koji je poslao “zamjenskog” branitelja.
Obrazloživši presudu Dijana Grancarić je pojasnila kako je nedvojbeno utvrđeno da je u pitanju pokušaj ubojstva jer je Šošić ubo Tavelića nožem duljine oštrice oko 12,5 cm i to u dio tijela gdje su vitalni organi svjestan da bi ga mogao usmrtiti te je kazneno djelo počinio s neizravnom namjerom.
– Pri odmjeravanju visine zatvorske kazne Sudsko je vijeće cijenilo njegovo primjereno držanje i stav pred Sudskim vijećem, više puta izraženo kajanje, činjenicu da je otac dvoje malodobne djece te činjenicu da živi urednim obiteljskim životom i da ne dolazi u sukob sa zakonom. Također, cijenjenja je i činjenica da je u trenutku pokušaja ubojstva bio smanjeno ubrojiv. Osim toga Taviću su bile utvrđene lakše tjelesne ozljede i ne trpi veće posljedice po svoje zdravlje – rekla je sutkinja Dijana Grancarić.
Što se pak tiče otegotnih okolnosti uzelo se u obzir da je ranije osuđivan zbog kaznenog djela – uništenja i oštećenja tuđe stvari za što je bio novčano kažnjen. Zbog niza olakotnih okolnosti, kako je pojasnila Grancarić, Sudsko je vijeće stoga primijenilo institut ublažavanja kazne i Šošiću dosudilo najmanju moguću kaznu primjenjući odredbe Kaznenog zakona iz 1997. godine kada je djelo i počinjeno te mu je tako dosuđena godina dana zatvora iako je sada za ovo kazneno djelo Zakonom zapriječena kazna od najmanje pet godina.
Vrhovni je sud, podsjećamo, dvaput ukinuo presudu i zatražio ponavljanje sudskog postupka zbog pravne kvalifikacije kaznenog djela. Tako je prvi put bio nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam, a drugi put na zatvorsku kaznu u trajanju od deset mjeseci. Šošić je, prema optužnici, tog dana nešto prije ponoći u kafiću „Zlatna potkova” nakon svađe s Draganom Tavićem, a s kojim je prethodno popio veću količinu piva, izašao po kuhinjski nož i vratio se u kafić te iznenada i neočekivano Taviću s leđa zadao dva uboda, jedan u lijevu stranu leđa ispod plećke te drugi u stražnji dio lijeve nadlaktice. Nakon što je lakše ozlijeđen, Taviću je pružena hitna liječnička pomoć u Općoj bolnici u Gospiću.
Šošiću je kobne večeri izmjereno 2,28 promila alkohola u krvi, a stručnjaci koji su ga psihijatrijski vještačili su zaključili da je bio u teškom pijanom stanju i samim tim smanjeno ubrojiv.
Šošić će pravomoćnost presude čekati na slobodi. Duljina zatvorske kazne bit će mu umanjena za dva mjeseca koliko je proveo u pritvoru, a izrečena mu je i mjera obveznog liječenja od alkoholizma.