Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biograd grad potpredsjednik organizacije “Gradonačelnici za mir”

10.11.2011. 23:00
Biograd grad potpredsjednik organizacije “Gradonačelnici za mir”


Izbor Biograda na Moru za dopredsjednika svjetske asocijacije “Gradonačelnici za mir” je dosad najveće međunarodno priznanje za mali Biograd, ističe Knez


Gradić u srcu Jadrana, Biograd na Moru, jedan je od 12 svjetskih gradova s titulom grada-dopredsjednika asocijacije “Gradonačelnici za mir” (Mayors for Peace), koja je posvećena uspostavi svijeta bez nuklearnog oružja do 2020. godine. Organizacija s jučerašnjim danom broji točno 5.053 učlanjena grada iz 151 zemlje i regije sa svih kontinenta osim Antarktika.
U najvećem svjetskom izvanvladinom udruženju koje broji gotovo milijardu od ukupno sedam milijardi stanovnika na Zemlji, Biograd na Moru ima jednu od liderskih uloga. Grad predsjednik je Hirošima, a značaj Biograda više puta je naglašen na 8. Izvršnoj skupštini održanoj u Granollersu, gradu s oko 60.000 stanovnika pokraj Barcelone, na kojoj je predsjedao predsjednik udruženja Kazumi Matsui, gradonačelnik Hirošime.
– Izbor Biograda na Moru za dopredsjednika svjetske asocijacije “Gradonačelnici za mir” je dosad najveće međunarodno priznanje za mali Biograd, koji je postao perjanica promicatelja svjetskog mira bez nuklearnog naoružanja, kako u Hrvatskoj tako i u ovom dijelu Europe. Biograd se našao u visokom društvu milijunskih gradova svijeta, s vidnim ponosom je rekao biogradski gradonačelnik Ivan Knez, koji je predvodio biogradsko izaslanstvo u španjolsku Kataloniju.
Na sastancima predsjedala Jasminka Bajlo
Na svečanosti za članove udruženja posebno su bile dojmljive fascinantno izrađene male replike spomenika ptici ždralu s biogradske rive, japanskom simbolu dugovječnosti i mira, prvom spomeniku izvan Japana, koje je Knez uručio predsjedniku Kazumi Matssui, gradonačelniku Nagasakija Tadatoshi Akibu te domaćinu Josepu Mayoralu, gradonačelniku Granollersa.
– Svakako treba napomenuti kako je sva četiri dana na brojnim sastancima Udruženja vizije kampanje 2020. u Granollersu predsjedala dopredsjednica udruženja Jasminka Bajlo, predstavnica grada Biograda na Moru, naglasio je Knez.
Grad Biograd je među prvim gradovima izvan Japana koji su potpisali “Poziv gradova kao podrška Protokolu Hirošima – Nagasaki” radi eliminacije nuklearnog oružja.
Potreban svjetski sporazum
– Radi se o organizaciji koja okuplja gradonačelnike gradova koji su iskusili ratna razaranja i znaju kakvu prazninu ona iza sebe ostavljaju. Nastojimo privući što više gradova kako bismo što brže postigli svjetski sporazum o zabrani nuklearnog oružja koje iza sebe ne ostavlja ni sjećanje, upozorio je biogradski gradonačelnik.
Gradonačelnici za mir raspravljali su o aktivnostima do Generalne skupštine u Hirošimi 2013., razmijenivši pritom mišljenja o načinima upravljanja organizacijom u budućnosti.
– Zbog sve većeg broja učlanjenih gradova iz cijelog svijeta i što veće učinkovitosti, iznalazi se način osnivanja regionalnih udruženja ‘Gradonačelnici za mir’, kaže Knez, dodajući da su gradonačelnici Hirošime i Nagasakija iskoristili dolazak u Europu kako bi nazočili i svečanosti otvaranja stalnog postava o atomskom bombardiranju i razoružanju u Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi.
– Ova mreža od preko 5.000 gradonačelnika odlučna je da brani svoje građane od nuklearnog oružja te pruži snažnu pokretačku snagu za stvaranje svijeta bez nuklearnog oružja do 2020. godine, poručio je Ivan Knez.


33. nagrada za mir




Pod predsjedanjem predsjednika Pokrajinskog vijeća Barcelone Salvadora Estevea i potpredsjednika Ujedinjenih naroda u Španjolskoj (UNA) Xaviera Ponsa, na gala svečanosti u zgradi Diputacio Barcelona u poznatoj ulici Rambla de Catalunya, asocijaciji “Gradonačelnici za mir” dodijeljena je 33. po redu nagrada za mir.
– Neka se nikad ne ponovi Hirošima i Nagasaki, poželio je predsjednik Kazumi Matsui.


Mali Biograd u visokom društvu


Predsjedavajući grad asocijacije “Gradonačelnici za mir” je japanska Hirošima, dok je Biograd na Moru zajedeno s još 12 gradova (Nagasaki, Hannover, Volgograd, Malakof, Manchester, Muntinlupa, Akron, Firenca, Ypres, Bruxelles, Granollers, Halabja) potpredsjedajući grad. Izvršni gradovi su Fongo Tongo, Montreal, Mexico City i Montevideo.