Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Najviše sredstava “kapnut će” od komunalnog doprinosa i naknada za priključke

10.11.2011. 23:00
Najviše sredstava “kapnut će” od komunalnog doprinosa i naknada za priključke


Naš će se proračun iduće godine kretati u visini od 48 milijuna kuna. Od komunalnog doprinosa te naknada za priključke na pitku vodu i kanalizaciju planiramo bez najavljene legalizacije postojećih objekata prikupiti najviše sredstava i to oko 22 milijuna kuna, kazao je načelnik Kapović


Gledajući nekoliko sjednica unatrag na kojima su se među vladajućim i oporbenim vijećnicima žestoko lomila koplja zbog raznih tema, na posljednjoj sjednici došlo je u prvi plan virsko zajedništvo. Usvojili su konsenzusom važne točke kao što su prijedlog proračuna općine Vir za 2012. godinu, financijsko poslovanje Općine u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, odluku o priključcima na sustave pitke vode i odvodnje i tako redom.
Ovogodišnji proračun 33 milijuna kuna
Govoreći vijećnicima o projekcijama proračuna za iduću 2012. godinu općinski načelnik Kristijan Kapović je upozorio da svaki vijećnik u idućih 30 dana može podnijeti amandmane na predložene stavke proračuna.
– Kad smo sve zbrojili i oduzeli došli smo do zaključka da će se naš proračun iduće godine kretati u visini od 48 milijuna kuna. Od komunalnog doprinosa te naknada za priključke na pitku vodu i kanalizaciju planiramo bez najavljene legalizacije postojećih objekata prikupiti najviše sredstava i to oko 22 milijuna kuna. Sredstva proračuna trošit ćemo planski te strogo namjenski. Tako u daljnji projekt vodovodizacije i kanalizacije na potezu od uvale Radovanjica do Suhe punte planiramo usmjeriti 10 milijuna kuna, u razvoj turizma, malog i srednjeg obrtništva i razvoj poljoprivrede 3,5 milijuna kuna, u izgradnju sportsko-rekreacijskog centra 2,5 milijuna kuna, u otkup privatnog zemljišta 2 milijuna kuna, u uređenje lokalnih cesta 2 milijuna kuna, hortikulturno uređenje groblja 750.000 kuna i to bez izgradnje mrtvačnice i kapelice s čim ćemo krenuti do konca ove godine, za projektno-tehničku dokumentaciju nove škole milijun kuna i tako redom, istaknuo je načelnik Kapović, dodajući da su do sada ostvarili 27.000.000 kuna na prihodovnoj strani ovogodišnjeg proračuna.
 Uz pristiglih 900 zahtjeva za priključak na vodu i kanalizaciju koji su pristigli do sada do konca godine utržit ćemo najmanje još 5 milijuna kuna, tako da će proračun na kraju ove godine u potpunosti biti realiziran u iznosu od 33 milijuna kuna, kazao je načelnik Kapović, dodavši da trenutačno na računu Općine Vir ima 9,8 milijuna vlastitih sredstava i da se u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji s time zaista mogu podičiti.
Dva priključka 7.500 kuna
 Što se pak tiče izvješća o kretanju prihoda i rashoda u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, o tome je iscrpno govorila pročelnica Općinskog odjela za financije Ljiljana Vučetić.
Budući da su financijska izvješća dobila zeleno svjetlo, u nastavku je na red došla rasprava o izmjenama i dopunama odluke o priključenju na sustave pitke vode i odvodnje otpadnih voda. Po onome što je rekao načelnik Kapović, taj projekt će Općinu Vir kroz idućih nekoliko godina stajati oko 450.000.000 kuna.
 – Mi smo do sada uložili 15 milijuna, dok nam je država pomogla sa 32 milijuna kuna čime zatvaramo prvu fazu. Kako bismo ubrzali proces izgradnje još dodatne dvije faze odlučili smo se našim građanima ponuditi izvjesne popuste na ova dva priključka koja će u konačnici po kućanstvu stajati oko 7.500 kuna. Tako će svi oni koji podnesu zahtjev i plate do konca ove godine imati popust od 35 posto. Oni pak koji to učine u idućoj 2012. godini dobit će popust od 25 posto, a oni koji to urade u 2013. godini popust od 15 posto. Svi koji se odluče na ovaj korak dužni su svoje zahtjeve podnijeti najkasnije do 31. prosinca ove godine, a svatko tko se ne bude želio priključiti na sustav kanalizacije morat će po zakonu platiti kaznu u iznosu od 10.000 kuna, dok se po istom tom zakonu nije dužan priključiti na sustav pitke vode, upozorio je okupljene vijećnike načelnik Kapović.
Načelnik Kapović koji je ujedno i predsjednik TZ-a ustvrdio je da je žalosno da će dobar dio turističkog kolača završiti u blagajnama županijskog TZ-a i TZ-a RH, a da istovremeno otoka Vira nema niti u jednom katalogu ili brošuri koje tiskaju ove dvije institucije.


Virani čekaju Prostorni plan




Na aktualnom satu Drago Dumančić (HSP) pitao je što je s općinskim Prostornim planom i kada će on ponovno na otoku Viru zaživjeti, a njegov stranački kolega Šime Buškulić pitao je zašto još nisu u funkciji ambulanta i dječji vrtić, a izgrađeni su još prije dvije godine.
– Plan je na reviziji u Ministarstvu graditeljstva i vjerujemo da će konačno biti prihvaćen i da će se kao takav do konca godine vratiti među nas. I mi u općinskoj upravi s nestrpljenjem ga čekamo, jer bez njega svaka buduća gradnja nije moguća, a time ni punjenje općinske blagajne. Što se tiče ambulante i vrtića u međuvremenu je došlo do radova na električnim instalacijama, sustavu grijanja te u kuhinji vrtića. Sve to mora se ponovno preprojektirati kako bi se dobila uporabna dozvola, odgovorio je Kapović.