Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski poljubac

10.11.2011. 23:00


Zadarski poljubac Jadranke Kosor i Željka Keruma zorno je pokazao kako na političkoj sceni izgleda brak iz interesa, sklopljen na brzinu, bez puno emocija i proračunato, brak za kojeg će se ipak morati pokazati da se netko od njih preračunao.
HDZ je indirektno priznao kako više nije jak da na izbore ide samostalno i posegnuo je za prvom pruženom rukom, onom Željka Keruma, što bi toj stranci dugoročno moglo naštetiti, prije svega jer je iz pozicije splitskog HDZ-a samu sebe udarila po prstima. No, Kerum je trgovački umno procijenio da bi se šlepanjem uz HDZ mogao domoći Sabora i dosanjati svoj san. Pokazat će, misli on, da nije politički cirkusant kakvim su ga doživljavali upravo HDZ-ovci.
Poričući da ih je prije svega zbližio politički interes i Jadranka Kosor i Kerum pričaju bajke o bliskom kršćanskom svjetonazoru, privatizirajući hrvatsku misao.
 A koliko je u HDZ-u nekoordinacije, paničnog traženja predizbornog partnerstva pokazuje i to da su se šokirani splitski HDZ-ovci upravo zbog predizbornog „vjenčanja” Kerumovog HGS-a i HDZ-a preko noći morali preobratiti, u kršćanskom duhu oprostiti “puknutom” Kerumu, pokloniti se njegovoj kovrčavoj glavi i zaboraviti sve svađe.
Naličje ove koalicije tako otkriva kako se Kerum ipak manje izblamirao jer on odavno zagovara i izgovara političku trgovinu, a može reći i da mu je kao kršćaninu obitelj svetinja. Bez sestre Nevenke teško bi mogao zamisliti ići u Sabor!
Kerum je dobio najviše što je u ovom trenutku mogao. Od komičnog traženja političkih istomišljenika putem natječaja, kao da se političari biraju kao izvođači radova, dobio je mogućnost da grije fotelju saborskog zastupnika.
Oni koji su se stalno rugali Kerumu i ironično odbacivali pomisao da takva figura krasi sabornicu, morali bi prestati jer politka je očito i trgovina, a Kerum je vrstan trgovac.
HDZ, kojega su potopile afere i istrage zbog crnih fondova, u trenu je užasnuto shvatio da mu vlast izmiče iz ruku i počeo spašavati što se spasiti dade. HDZ bi i Bandićevu Stijenu, koja bi se, bez obzira na ime, bez velike stranke na izborima samo rasula. No, iako izgleda kako HDZ-ovo hvatanje u kolo svih malih, osamljenih udavača na političkoj sceni, ostavlja nadu za ples u izbornoj noći, istinski HDZ-ovci mogli bi ove poteze premijerke Kosor doživjeti kao poteze očajnika nedostojne njihovom ponosu.
HDZ bi imao bolju predizbornu sliku da nije krenuo u lov na (ne)moguće koalicije, da je premijerka nastavila govoriti da će dobro počisti stranku i da će u njoj ostati čestiti ljudi, neokaljana imena, da je pokazala više odmjerenosti, manje likovanja i namješteniih osmijeha, prozivajući svaki tren Milanovića, lidera Kukuriku koalicije, dajući mu dodatno na važnosti. Predsjednica HDZ-a bi morala ponekad biti spremna priznati da je ekonomska situacija teška, jer da gospodarstvu pupaju ruže vide jedino ona i Kerum, ali ne i većina njihovih birača.
Iznenadni ovakvim predizbornim brakom mogli bi iznenaditi i birači i odbiti biti svati ovih „koalicijskih mladenaca”.