Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

»Perad kopa unazad, svinje ruju naprijed«

10.11.2013. 23:00
»Perad kopa unazad, svinje ruju naprijed«


Olovni oblaci koji su jučer u nedjelju prijetili kišom i južina, koju se vezuje uz loše raspoloženje, nervozu, razdražljivost… nisu spriječili da izdanje Benkovačkog sajma u studenom bude posjećenije nego ikada. Posjetitelja je prošlo na tisuće.
– Ovdašnji ljudi i kad nema novca, i kad je kriza, čuvaju tradiciju. Stoljećima staro narodno poslanje koje kaže da »perad kopa unazad, i svinje, koje ruju naprijed«, i danas je u modi, kaže trgovac svinja Stjepan iz Podravine, oko čijeg se kamiona stvarala najveća gužva, jer imao je, kako kaže, ono što drugi nemaju – odojka, koji »stane« u svačiji džep, i krmaču, koja jedva stane u kamion.
Svinje su se prodavale po cijeni od 1.500 do 2.000 kuna. Prodavač iz Našica praščiće je prodavao po fiksnoj cijeni od 500 kuna za komad, no interesa baš i nije bilo.
– Za nas seljake nema odmora ni neradnih dana, jer kada uzgajaš stoku, nema ni svetka ni petka, ni državnog blagdana. Eto, hvala Bogu ima vina, ako ništa, da utapamo tugu u njemu zbog svega lošega oko nas, dovikuje vremešni Ljubo.
Vreća koncentrata je 250 kuna, a prase od 25 kilograma košta 500 kuna.
– Nakon prasenja, prase hranimo još dva i pol mjeseca, i što na kraju imamo od toga? Imamo jedino to da smrdimo i da je ljudima skupo, jada se prodavač.
Nakon početnog šoka zbog fiskalne blagajne na sajam su se vratili trgovci tekstilom i obućom, hlača, džempera, jaketa, bundi, čarapa, šešira, uglavnom Janjevci iz Kistanja.
– Laž je da se na benkovačkom pazaru odvija siva ekonomija. Odvija se tek mukotrpna borba prodavača za preživljavanje njihovih obitelji, rekao je jedan od prodavača iz Kistanja.