Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Fotografija se vratila u grad

10.11.2016. 23:00
Fotografija se vratila u grad


Fotografija se napokon vratila u grad. I to ne bilo kakva. Fotografija koja je energična, čak i zrela, koja bez zadrške odražava rukopis autora, i koja predstavlja ono najbolje što hrvatska mlada fotografija u ovom trenutku može ponuditi.
Sinoć je u obnovljenim prostorima Galerije umjetnina otvoreno treće izdanje Biennalea hrvatske mlade fotografije, u organizaciji studenata Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.
U prostorijama u kojima smo godinama gledali Salon mladih i manifestaciju Čovjek i more, mlada hrvatska fotografija donijela je novo osvježenje, a ukupni dojam upotpunila je gomila studenata, mahom onih a Odjela za povijest umjetnosti, kao i njihovih profesora, potom djelatnika Galerije i inih zadarskih ljubitelja i ljubitelja zadarske fotografije.
Nakon pola godine intenzivnog rada i provedbe tromjesečnog natječaja, na njega su pristigle čak 103 prijave sa ukupno 440 fotografija. Dva stručna žirija, u sastavu Karla Lebhaft, Nevena Štokić i Bojan Mrđenović u prvom krugu te Ljubica Srhoj-Čerina, Vinko Srhoj, Suzana Valenta, Željko Karavida i Jelena Šimundić Bendić u drugom krugu odabrali su 77 fotografija 25 mladih autora, koje se mogu pogledati na izložbi do 24. studenoga.
Prema izboru drugoga stručnog žirija prvo je mjesto osvojio Ino Zeljak sa ciklusom Jadrija, drugo Magdalena Ptiček ciklusom Mrtva priroda – Prešućivano, a treće Petra Ana Čubelić. Tradicionalno, pobjednici su nagrađeni pobjedničkom izložbom iduće godine i prigodnim plaketama, knjigama s Odjela za povijest umjetnosti i figuricama iz Muzeja antičkog stakla.