Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Propali su Brodokomerc i Zadranka, no njihove plastične vrećice su kao nove

10.11.2016. 23:00
Propali su Brodokomerc i Zadranka, no njihove plastične vrećice su kao nove


Peko, Brodokomerc, Zadranka…. možda u nekom kutku imate jednu takvu vrećicu iz prošlog stoljeća. Donesite je k nama, pripremamo izložbu, poručuju iz udruge Eko-Zadar.
U sklopu projekta “Zeleni kalendar”, čiji je cilj edukacija o odgovornom ponašanju spram prirode i okoliša, pozivaju sve građane i građanke da im posude svoje plastične vrećice iz prošlog stoljeća.
Izložbu će postaviti u povodu Međunarodnog tjedna za smanjenje otpada od 28. studenog do 3. prosinca u foajeu Gradske knjižnice.
– Plastične vrećice koristimo svakodnevno, ne razmišljajući koliko smo ih zapravo tijekom jednog života kući donijeli, ali i koliko će im trebati da se raspadnu. Često smo ih sačuvali koristeći ih za spremanje starih dokumenata, alata, odjeće, nota, fotografija… Puni su nam ih tavani, drvarnice, kazuje Atana Grbić-Martinović iz udruge Eko-Zadar, pozivajući pritom sve sugrađane i sugrađanke da pogledaju koje vrećice imaju i da im ih ustupe za izložbu.
Sve donesene vrećice će se popisati i nakon izložbe vratiti. Na natječaj su se već počeli javljati sugrađani, pa je tako pristigao i jedan poziv s Paga, otkriva Grbić-Martinović.
– Gospođa Gordana nam je pripremila šest vrećica. Jedna od njih je Peko, a druga Brodokomerc. Brodokomerca više nema, a nema ni Zadranke, njihove plastične vrećice još uvijek postoje, izgledaju kao nove. Na radionicama djeci pokazujemo vrećicu na Zagija, maskote Univerzijade iz 1987., a često je to godina rođenja njihovih roditelja, ističe Grbić-Martinović, upozoravajući pritom na osobnu odgovornost u korištenju plastičnih vrećica.
Eksponati se mogu donijeti osobno u prostorije udruge Eko Zadar (Špire Brusine 12), a članove udruge može se kontaktirati na email adresu: [email protected] s naslovom e-maila:”Natječaj za prikupljanje/posudbu plastičnih vrećica iz prošlog stoljeća”, Facebook stranicu Eko Zadar ili pozivom na na elektronske brojeve 023/300120, 023/300119 i mob. 091/8922385.