Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Svečana sjednica 24. studenog u HNK Zadar

10.11.2016. 23:00
Svečana sjednica 24. studenog u HNK Zadar


Od brojnih događanja valja izdvojiti predstavljanje monografije o bardu hrvatskog lutkarstva Zvonku Festiniju, te brojna predavanja poput onog “Prijeti li Zadru sudbina Atlantide”


Dan Grada Zadra, koji se obilježava na blagdan sv. Krševana 24. studenoga, i ove će godine biti popraćen brojnim kulturnim, znanstvenim i sportskim događanjima. Na sam blagdan program počinje tradicionalnom budnicom, polaganjem vijenaca na Središnji križ na Gradskom groblju, a svečana sjednica održat će se u dvorani HNK Zadar s početkom u 11 sati. U večernjim satima koncelebrirano misno slavlje povodom blagdana sv. Krševana predvodi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u katedrali sv. Stošije.
“Radost si mi grade dao”
Subotnja događanja započinju uz nekoliko veselih poligona spretnosti “Radost si mi grade dao” Dječjeg vrtića Loptica na Poljana Pape Ivana Pavla II., a u večernjim satima u HNK Zadar prikazat će se predstava “Škabrnjska golgota”, uz sudjelovanje amaterskih glumaca povodom obilježavanja 25. obljetnice stradavanja mještana Škabrnje.
Kulturni program obuhvaća izložbe, koncerte i prikaze knjiga. Gradska knjižnica već u ponedjeljak izlaže građu Zavičajne zbirke GKZD Zadarski panoptikum. Znanstvena knjižnica pripremila je izložbu “Izdavaštvo na zadarskom području 2015-2016.”, Atletski klub Alojzije Stepinac u Gradskoj straži će postaviti izložbu crteža svojih članova, a Narodni muzej izložbu “Krakovske jaslice u Gradskoj loži”. U srijedu 30. studenoga otvorit će se dvije izložbe – “Lice i naličje muzeja u Muzeju grada Zadra”, u povodu 180. rođendana Narodnog muzeja Zadar, te “Čovjek i more – ribolov u antici” autorice Dušanke Romanović u Arheološkom muzeju.
Za srijedu 23. studenog najavljena je promocija monografije Zvonko Festini, u organizaciji Kazališta lutaka Zadar. Velikan hrvatskog lutkarstva, glumac, redatelj i direktor Kazališta lutaka Zadar od 1964. do 1969. godine preminuo je prošle godine, a već ove izlazi vrijedno djelo u izdanju Kapitola d.o.o. U Matici hrvatskoj prikazat će se knjiga “Antun Gustav Matoš” Mladena Dorkina, te časopis Zadarska smotra 3-4 2016. Zadarska nadbiskupija pripremila je predstavljanje knjige “Zavjera protiv čovjeka” Josipa Mužića.
Večer plesne minijature
Od preostalih kulturnih događanja izdvajamo Večer plesne minijature okupljanje nezavisne zadarske plesne scene i koncert Zadarskog komornog orkestra 19. studenog, te orguljaški koncert don Ivana Urlića uz pratnju katedralnog zbora sv. Stošije 23. 11.
U znanstvenom programu je niz predavanja, među kojima “Prijeti li Zadru sudbina Atlantide” Frana Domazetovića, Nine Lončar i Ante Šiljega s Odjela za geografiju, Kvaliteta života u zadarskim kvartovima Silvije Šiljeg, Palača Cedulin u Zadru Berislava Štefanca, Pod koprenom prošlosti – o crkvama u Zadru kojih više nema Pavuše Vežića, Milan Begović i Zadar Tihomila Maštrovića te Glagoljaško pjevanje u zadarskoj nadbiskupiji Livija Marjana.
Svoj doprinos dat će i djeca, koja će gradu čestitati različitim izložbama u školama i vrtićima. Čistoća će prezentirati odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada pomoću mobilnog reciklažnog dvorišta, Medicinska škola Ante Kuzmanića i Zadarska dijabetička udruga mjerit će krvni tlak i šećer u krvi, a Udruga turističkih vodiča Donat Zadrane će stručno voditi ulicama grada. U sportskom programu predviđeni je više košarkaških turnira, jedriličarske regate, demonstracija kyuda, maratoni, plivačka natjecanja, odbojkaške utakmice, sudjelovat će i streljači, ribolovci, šahisti, boćari, boksači, biciklisti… Svi će oni dati svoj doprinos svečanom obilježavanju Dana grada.