Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Letačka povijest Domovinskog rata

Autor: Siniša Klarica

10.12.2008. 23:00
Letačka povijest Domovinskog rata

Foto: Adam VIDAS



Zamisao je da se u organiziranom obilasku posjetitelji upoznaju sa zrakoplovnom tehnikom koja se koristila u ne tako davnoj prošlosti, kaže pukovnik Marinko Karačić
Ovih se dana u Vojarni Zemunik privode kraju radovi na postavljanju velike izložbe zrakoplova i sustava protuzračne obrane. Po ugledu na mnoge svjetske zrakoplovne baze, a u okviru vježbe Plamen 2008., od ulaza u bazu Zemunik pa sve do zgrade zapovjedništva bit će postavljeni avioni i helikopteri koji su služili u Domovinskom ratu ili su bili zarobljeni u borbama za oslobođenje Hrvatske.
Odmah na ulazu postavljen je helikopter Mi-8 koji je nekad letio u Zrakoplovnoj bazi Divulje. Helikopter je, prema riječima časnika za odnose s javnošću Vojarne Zemunik pukovnika Marinka Karačića, letio u borbenim uvjetima, prevozeći ranjenike i opskrbu. Nešto dalje je i poznati školski avion N 60 Galeb koji je u Oluji zarobljen na aerodromu Udbina. Zanimljivo je da je zrakoplov zarobljen u letnom stanju, a stručnjaci Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Velikoj Gorici predvidjeli su mu tad još 50 sati letenja. Stoga je na prvu godišnjicu Oluje 1996. pilot Tonči Zlopaša baš ovim Galebom izveo letački program.
Na istom aerodromu zarobljen je i J-20 Kraguj koji nije bio u letnom stanju. Nakon Oluje rastavljen je i s Udbine prevezen u 93. ZB Zemunik, gdje je kao i svi ostali izloženi avioni služio kao učilo u nastavi.
Tu je i Utva 60-H koja je u rastavljenom stanju dopremljena iz Sinja u Zadar. Posebno zanimljiv je KUB, eksponat protuzračnog sustava ruskog podrijetla, a NATO oznake SA-6 Gainful. Vozilo s raketama zarobljeno je nakon Oluje u zaleđu Benkovca.
– Samo u listopadu i studenom ove godine imali smo 500 posjetitelja, većinom učenika i predškolaca iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Tu ne bih ubrojio svakodnevne zamolbe za posjetom zrakoplovnih entuzijasta pa smo tako odlučili urediti ovu izložbu zrakoplova i zrakoplovne tehnike na otvorenom. Zamisao je da se u organiziranom obilasku posjetitelji upoznaju sa zrakoplovnom tehnikom koja se koristila u ne tako davnoj prošlosti. Nakon razgledanja tehnike, posjetitelje bismo odveli do stajanke gdje će biti upriličeno razgledanje letjelica koje trenutačno koristi HRZ, rekao nam je pukovnik Karačić.
Pukovnik Karačić je spomenuo da je namjera u konačnici otvoriti taj izložbeni dio za javnost te će se oko zrakoplova, osim hortikulturnog uređenja postaviti klupice i rasvjeta.


 MIG JEST, ALI MONGOL


Nakon vojnoredarstvene akcije Maslenica u krugu tad oslobođene baze Zemunik pronađen je i trenažno-školski avion MiG 21 UM Mongol, tadašnje YU-nomenklature L-12, koji je sve donedavno služio kao učilo. Zanimljivo je da je pred Oluju ovaj avion premješten radi potreba nastave u tadašnju zrakoplovnu bazu Šepurine. Prilikom transporta povremeno se morao zaustavljati promet pa su tako, gdje god bi avion prošao, građani s ushićenjem govorili: “Ne može nam nitko ništa! Stigli su i MiG-ovi!”




 SVEČANOST U PETAK


Skoro desetodnevna kiša onemogućila je zvršetak radova na uređenju izložbe na otvorenom do proslave Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Središnja svečanost započet će u petak u 11.30 baš u Vojarni Zemunik. Svečanosti će uz visoke uzvanike i časnike, nazočiti i predstavnici vojno-diplomatskog zbora akreditirani u Republici Hrvatskoj. Za sve njih predviđen je i zanimljiv, ali netipičan letački program.