Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Čudim se načinu na koji se traga za topničkim dnevnicima

Autor: Siniša Klarica

10.12.2009. 23:00
Čudim se načinu na koji se traga za topničkim dnevnicima


Međusobno optuživanje bivšeg premijera Sanadera i predsjednika Mesića u slučaju INA-MOL Vesna Škare Ožbolt ocijenila je neozbiljnim


Predsjednička kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt izrazila je jučer na tiskovnoj konferenciji u Zadru zadovoljstvo na koji način građani prihvaćaju njenu kampanju i poruke. Zapravo, to su bili njeni dojmovi s jučerašnjeg obilaska sajma u Benkovcu kad je rekla da Zadarska županija po svojim potencijalima može biti Kalifornija. No, kao po pravilu, većina njenih dolazaka u Zadar obilježena je aktualnostima s Haaškog suda.
Bila sam prvi svjedok u slučaju generala Ante Gotovine i onda mi je bilo jasno da tužiteljstvo ne može potkrijepiti teze o zajedničkom zločinačkom poduhvatu i etničkom čišćenju. Inzistiranje na topničkim dnevnicima pokazuje da zapravo tužiteljstvo nema ozbiljne i čvrste dokaze. Međutim, ja se čudim načinu na koji se traga za njima. Nitko ne spori pravo da se kod osnovane sumnje i generalima pretražuju stanovi, ali ovo je cirkus i predstava koja je trebala pokazati kako Hrvatska traga za dnevnicima. Pritom se prave iste greške kao i u slučaju potrage za siluetama generala Gotovine u Hrvatskoj, govorila je Vesna Škare Ožbolt.
Kampanja, a osobito niski udarci, zabavljaju predsjedničku kandidatkinju Vesnu Škare Ožbolt. Tko ima putera na glavi, kaže Ožboltova, mora biti spreman i na niske udarce. Međutim, prema njenom iskustvu, u tom međusobnom nabacivanju blatom, sve je istina. Da nije toga, dosadašnji tijek kampanje ona bi ocijenila sterilnim. No, Vesnu Škare Ožbolt smeta odnos medija i pravljenje razlike između kandidata. U prvoj su skupini oni koji u kampanju ulažu preko 10 milijuna kuna, a u drugoj oni koji nemaju takve novce.
Onda neka mijenjaju zakon i da umjesto 10.000 potpisa, za kandidaturu treba priložiti 10 milijuna kuna. Nisam ni za pojavljivanje pet put dnevno na TV-u, jer ja jedan dio novaca trošim na pomoć ljudima. Jasno je od kad je predsjedničkih izbora, da nikakvi mediji niti ankete nisu do sada izabrale predsjednika, rekla je Vesna Škare Ožbolt ukazujući da se prije 3 godine na kampanju trošilo od 3,5 do 5 milijuna kuna, a danas i do 50 mil. kn.
Međusobno optuživanje bivšeg premijera Sanadera i predsjednika Mesića u slučaju INA-MOL Vesna Škare Ožbolt ocijenila je neozbiljnim. Naime, predsjednik Mesić je mogao još prije dvije godine znati o detaljima ugovora INA-MOL, a ne čekati da to pitanje otvori 30 dana prije isteka mandata. Na drugu stranu, Sanaderovo pozivanje USKOK-a da obradi predsjednika, može biti vrlo opasno. Također, za predsjednicu DC-a nema dvojbe da ministar Božidar Kalmeta neće pasti zbog nagomilanih afera. Pritom je dodala da ona nije br. 1 iz poznatog stripa Alan Ford, a koji je inače sinonim za osobu koja sve zna, nego svoje mišljenje temelji na svom iskustvu u politici.


 HDZ-ovi GLASOVI HEBRANGU, VIDOŠEVIĆU I PRIMORCU




Govoreći o šansama kandidata, Vesna Škare Ožbolt rekla je da Josipović ima svoje biračko tijelo i odatle mu prednost u prvom krugu, ali će mu to biti, po njoj, velika mana u drugom krugu. Ipak, Ožboltova se nije jasno izjasnila na pitanje je li predsjednički kandidat Ivo Josipović pisao supenu protiv RH, iako je rekla da su neki kandidati sudjelovali u njenoj izradi. Na Josipovića oštrije ne može ići Vesna Pusić jer i ona „pledira” na isto biračko tijelo. U Bandićevoj kampanji, osim bjesumučnog jurcanja zemljom, ništa se ne može prepoznati. No, za njega neće glasovati, kako se misli, birači HDZ-a. Oni će, rekla je na kraju Vesna Škare Ožbolt, ovisno o interesnim skupinama, podijeliti glasove između Hebranga, Vidoševića i Primorca.