Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prosinac

Autor: Željana Gardijan

10.12.2009. 23:00


Ovogodišnji prosinac iz različitih su razloga s nestrpljenjem i neizvjesnošću čekali mnogi: predsjednički kandidati, trgovci, menadžeri, radnici, umirovljenici, studenti, djeca… Mjesec je to od kojega se očekuje da kraj godine pretvori u blagdansku svečanost i da kao nekom čarolijim stvarnost barem na kratko gurne pod tepih i učini nevažanom i nevidljivom.
Ovoga puta, međutim, stvarnost je ipak previše stvarna da bi se na nju zaboravilo i da bi se na dug blagovalo.
Za razliku od godina ranije, oslabljene prosinačke moći prvi su uočili trgovci, a pad potrošnje kojom bi mogao izneneaditi rastrošni, zadnji mjesec u godini, detektiran je kao dodatni produbljivač krize. Stoga se ovih dana, kada se na sve strane priča o besparici, nezaposlenosti, svakodnevnom dokidanju radnih mjesta, pojavio i neshvatljivo nelogičan poziv na kupnju.
Pitanje je samo kako u kupnju bez novca.
Dok sa izloga vrište dvoznamenkasti postoci sniženja, većina može samo ogorčeno komentirati da ih ni ta “velikodušnost” trgovaca ne može natjerati da posegnu u džepove jer su već šuplji.
U strahu da ih ovaj prosinac ne pretvori u prosjake, začudnom pozivu na potrošnju mnogi se neće odazvati iz prostog razloga jer to ne mogu. Oni, pak, koji imaju otići će na skijanje, trošiti u inozemstvo.
Jedini koji je upozorio na licemjernu nelogičnost o poželjnoj potrošnji koja se ovih dana provlačila kroz medije bio je Nezavisni hrvatski sindikat. Da cijela priča poprimi okus gorke “bajke” pratio ju je plač Pevecovih radnika. Mnogima će ovoga prosinca biti ukraden Božić onakav kakav pamte. Još donedavno mogle su se čuti kritike kako se u nekontroliranoj kupnji i ispraznom blještavilu gubi duh Božića, a ovoga prosinca situacija se drastično zaokrenula i ide u drugu krajnost.
Predsjednički kandidati u prosinačkom pohodu “prose” naklonost glasača, obećavajući brda i doline, dijele naranče, lopte, bombone, prijete korupciji, kliču za ljudska prava i pravdu, nude ključ izlaska iz gospodarske krize i nehotice postaju neuvjerljivi glumci na čudnoj prosinačkoj pozornici. U doba kriza i teških situacija ljudi su nepovjerljiviji, skeptičniji i puno osjetljiviji kada netko vrijeđa njihov intelekt. Zato bi se političari u svakom trenutku trebali kontrolirati što govore.
Na premijerkinu najavljenu štednju za božićni domjenak na način da netko donese, čvarke, netko kobasice, netko vino, upravo u vrijeme kada se usvaja još “skuplji” proračun za iduću godinu, javnost se mogla samo nemoćno nasmijati.
Skromna Vlada sada uz čvarke i domaću čašicu može gledati kako se “češljaju” poduzeća iz kojih su isparili milijuni, kako se vrpolje menadžeri i propada gospdarstvo. Zaduživati se ne može u nedogled, gospodarstvo se mora pokrenuti. Ministar Popijač popio je gorku „pilulu”.
Studenti mogu s vremena na vrijeme blokirati fakultete i razviti parole za besplatno školovanje, zemlja znanja još će neko vrijeme, bio Primorac predsjednik ili ne, biti samo sanja.
O boljem životu mogu samo sanjati umirovljenici, pa i oni Kerumovi koji su padali u nesvjest u redu za gradsku božićnicu.
Mnogi će se roditelji zapitati tko je kriv što djeci ne mogu priuštiti blagdane kakve bi htjeli…
Svima njima ostaje jedino pravi, iskonski božićni dar – nada koja je ipak besplatna.