Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mogu se pozdraviti s vožnjom na Pozdravu!

Autor: Suzana Bandić

10.12.2012. 23:00
Mogu se pozdraviti s vožnjom na Pozdravu!

Foto: Vedran SITNICA



Dva kamena oblika bit će postavljena iz pravca rive, dva iz pravca Carine, a tamo već postoje i metalni stupovi s elektropodizačima tako da će se na taj način zapriječiti prolazak motornim vozilima na Pozdrav suncu i Morske orgulje, a tako i oštećenja tih instalacija, pojasnio je Grgurović


Kako bi stali na kraj devastaciji Pozdrava suncu i spriječili promet motoriziranih vozila po postavljenim instalacijama, gradski su oci pozvali u pomoć projektanta Nikolu Bašića nakon čega je u ponedjeljak ujutro na toj atraktivnoj gradskoj lokaciji osvanulo “probno rješenje”.
Riječ je o blještavo bijelom kamenom bloku koji je plijenio pažnju prolaznika te ih dovodio u dilemu – je li riječ o namjerno postavljenom kamenom bloku.
O čemu se zaista radi doznali smo u Gradu Zadru.
– Riječ je o dodatku projektu koji je od gospodina Nikole Bašića zatražila Gradska uprava kako bi se spriječilo uništavanje Pozdrava suncu. Ovih dana projektant će na toj lokaciji postaviti nekoliko oblika nakon čega će se krenuti u projekt s najboljim rješenjem, rekla je Ivana Dadić, glasnogovornica Grada Zadra, dodajući kako će se vrijednost projekta odrediti kasnije.
Istovremeno s radovima na projektu za zaštitu instalacije na zadarskoj rivi od nesavjesnih i neodgovornih vozača motornih vozila, dogradonačelnik Dražen Grgurović jučer je u svom uredu primio dva inženjera, predstavnika njemačke tvrtke koja je po Bašićevom projektu izradila Pozdrav suncu.
– Iako smo imali jamstvo da te ploče mogu biti u moru, imali smo česte kvarove vezane uz vlagu pa smo pozvali inženjere da to zajedno s projektantom riješe. Također, dogovorili smo i bolju suradnju u smislu isporuke dijelova kada dođe do kvara, rekao je Grgurović dodajući kako se datumski poklopilo i rješavanje problema s prometom u pješačkoj zoni na rivi. Kako to nije do kraja riješeno nadzornim kamerama pa ni dodacima za videonadzor noću, Grgurović ističe da se zbog toga krenulo u fizičko priječenje prolaska.
– Dva kamena oblika bit će postavljena iz pravca rive, dva iz pravca Carine, a tamo već postoje i metalni stupovi s elektropodizačima tako da će se na taj način zapriječiti prolazak motornim vozilima na Pozdrav suncu i Morske orgulje, a tako i oštećenja tih instalacija, pojasnio je Grgurović, dodavši kako se cijena projekta još uvijek ne zna, no da je riječ o nekoliko tisuća kuna.