Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Afganistan – priča iz prve ruke”

10.12.2013. 23:00
“Afganistan – priča iz prve ruke”


Hrvatsko geografsko društvo – Zadar i Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru priređuju predavanje Danijela Lovrića “Afganistan – priča iz prve ruke”. Predavanje će se održati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Ulica dr. Franje Tuđmana 24 i) večeras 11. prosinca 2013., s početkom u 18 sati.
Danijel Lovrić svoje srednjoškolsko obrazovanje završio je u Zadru. Višegodišnji je iskusni član zadarske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja. Ovaj 34-godišnji Zadranin zadnju godinu i 8 mjeseci proveo je u Afganistanu kao zaposlenik američke zaštitarske tvrtke koja osigurava poslovanje većeg broja poduzeća i stranih zaposlenika. U zemlji razorenoj dugogodišnjim sukobima, politički nesigurnom i opasnom okruženju Kabula i drugih afganistanskih gradova, svi došljaci iz nearapskog svijeta odsjedaju u zaštićenim i zatvorenim zapadnjačkim kampovima.
U jednom takvom radio je i Danijel Lovrić te se svakodnevno imao prilike susretati s domaćim stanovništvom i njihovom kulturom. Život Afganistanaca je težak, a neki njihovi običaji i način života strancima su često i neočekivano iznenađenje. Iako su u sferi privatnosti zatvoreni prema strancima, ponekad im ipak malo odškrinu vrata svoga svijeta. U slobodno vrijeme i Danijel je, preko lokalnog stanovništva s kojim se sprijateljio, znao zaviriti u svijet koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Ovo je još jedno u nizu predavanja koje, uz ostalo, odjel priređuje u okviru ovogodišnjeg programa popularizacije znanosti zadarskoj javnosti.