Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odnijeli strojeve iz Adrije vrijedne tri milijuna kuna

10.12.2013. 23:00
Odnijeli strojeve iz Adrije vrijedne tri milijuna kuna


Zbog protupravnog oduzimanja više od tri milijuna kuna vrijednih strojeva iz Adrije zadarska je policija jučer podnijela kaznene prijave protiv kontroverznih zadarskih poduzetnika Jadranka Lisice Jadre (51) i Nevena Badurine (43), poznatog po nadimku “kralj inćuna”, te njihova odvjetnika Davora Galetovića (52) iz Zagreba.
– Policijski službenici II Policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca u dobi od 43, 51 i 52 godine koje se sumnjiči da su, kao odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Zadru, početkom godine iz proizvodnog pogona iznijeli strojeve vrijedne preko milijun kuna – izvjestio je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske dodajući kako policija
Policija 51-godišnjaka i 43-godišnjaka (dakle, Lisicu i Badurinu) sumnjiči, također, i da su u rujnu iz istog trgovačkog društva protupravno iznijeli druge strojeve vrijedne gotovo dva milijuna kuna.
– Protiv njih Državnom odvjetništvu podnijete su kaznene prijave radi utaje i krivotvorenja službene isprave – kaže Žodan, a u Zadarskom listu smo o odvoženju strojeva iz Adrije koju su od većinskog vlasnika Miodraga Lacića Lisica i Badurina zakupili 18. listopada 2012. godine pisali smo još u ožujku. Oni su, izgleda bili uvjereni da je su ugovorom o zakupu dobili na raspolaganje, kao da ku kupili, svu imovinu Adrije. Tada je, naime, prvi put i prijavljeno oduzimanje strojeva, no dvojac se tada snašao te su policajcima ispričali da su strojeve odvezli u Španjoplsku na remont.
 Druga prijava uslijedila je početkom listopada, a konačan popis svih strojeva koji nedostaju utvrđen je inventurom prilikom primopredaje tvornice nakon što su Lisica i Badurina zbog isteka ugovora otamo morali izići po sili zakona. S Lacićem su dogovorili da će sve vratiti u prvobitno stanje najdulje u roku od mjesec dana, ali su ga izigrali. Jedan dio strojeva te transportne trake policija je pronašla u stankovačkoj Ostrei, tvrtci za soljenje inćuna u vlasništvu Nevena Badurine. Strojevi na kojima je on organizirao proizvodnju konzervi za Podravku prvo su bili zapečaćeni, a prošli tjedan su im i oduzeti te vraćeni u Adriju budući da usprkos obećanju policiji nisu dostavili originalne dokumente kojima bi potvrdili kako su oni vlasnici strojeva. To su, naime, izjavili i jamčili te su policajcima dali na uvid kopije dokumenata, ali se kasnije ispostavilo da su krivotvoreni.