Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Perivoju od slave nema niti jedne Zadranke!

10.12.2016. 23:00
U Perivoju od slave nema niti jedne Zadranke!


U okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” SDP-ov Forum žena u Zadru je jučer održao prigodnu manifestaciju ukazujući na “nepravedan i diskriminirajući odnos prema Zadrankama koje su stvarale povijest svoga Grada”.
U nazočnosti članica i članova te rukovodstva županijske Udruge antifašista, SDP-ovke su u Perivoju od slave pokraj crkve Gospe od zdravlja prezentirale imena dvadesetak Zadranki za koje smatraju da zaslužuju mjesto u perivoju u kojemu se zasad nalaze samo biste muškaraca. Naglašeno je kako se akcija provodi svake godine širom svijeta već četvrt stoljeća, a traje od 25. studenog kada se obilježava Dan borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava:
– Danas želimo predstaviti Zadranke koje su svojim životom i djelovanjem zadužile svoj Grad, a potpuno su zaboravljene i ignorirane. U Perivoju od slave nalazi se 16 skulptura slavnih povijesnih Zadrana i niti jedna Zadranka. Mislimo kako “Perivoj slavnih” može biti drugačiji! Našom akcijom na Međunarodni dan ljudskih prava želimo upozoriti na nepravedan i diskriminirajući odnos prema Zadrankama koje su stvarale povijest svoga Grada. Pozivamo zato sve građane i građanke Zadra da nam se pridruže u pokušaju ispravljanja nepravde nanesene ženama našega Grada koje ne smiju biti zaboravljene – poručile su SDP-ovke.
Kampanju u Zadru podržale su i Gordana Sobol i Katarina Leaković, predsjednica i potpredsjednica SDP-ovog Foruma žena koje su, uz zadarsku glumicu Tamaru Šoletić, glumca Jurja Arasa i članice Udruge antifašista, prezentirali biografije Zadranki koje smatraju zaslužnima za povijest Zadra.
Karolina Leaković predstavila je Italu Bogdanović, zadarsku slikaricu i književnicu, rođenu 1874. godine, koja je stvarala na talijanskom jeziku, napominjući kako njena djela nisu ostala upamćena u hrvatskoj književnosti zbog činjenice da nisu niti bila objavljena, pa i mali broj Zadrana zna za nju.
Ostale Zadranke koje bi se trebale naći među slavnima su: zadarska pjesnikinja i prevoditeljica Ana Vidović, talijanska glumica Eleonora Duse, glumice Jelica Lovrić Vlajki i Asja Kisić (čuvena Bepina iz “Malog mista”), sveučilišna profesorica Glorija Rabac Čondrić, kulturna djelatnica Vesna Vučetić Matanić, borkinja NOB-a Rajka Tina Petričić, lutkarica Nevenka Filipović i koreografkinja Lepa Smoje.
Jedan od najzanimljivijih prijedloga za podizanje spomenika svakako je onaj koji se odnosi na zadarske benediktinke, ali i djelatnice nekad čuvene zadarske tvrtke “Zadranka”.