Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zdravko Barać na čelu Hrvatske poljoprivredne agencije

10.12.2016. 23:00
Zdravko Barać na čelu Hrvatske poljoprivredne agencije


Bivši pomoćnik ministra poljoprivrede, Zadranin Zdravko Barać, imenovan je za ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije. U situaciji kada Zadar u novoj Vladi participira s tek jednim državnim tajnikom ova je vijest doista značajna za naš grad, osobito zbog resora kojega Barać vodi.
Kako je oko njegova imenovanja bilo niz nejasnoća, pa i spekulacija da je prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa, Baraća smo pitali za okolnosti preuzimanja nove dužnosti, posebice navodni sukob interesa u Upravnom vijeću HPA-a. Naime, kako je Barać bio predsjednik Upravnog vijeća koje ga je imenovalo na dužnost ravnatelja ove agencije, ispalo je da je sam glasovao za sebe. No, kaže kako se nakon prijave za ovu dužnost odmah izuzeo iz Upravnog vijeća. Barać je inače nestranački dužnosnik, a prethodno je bio član HSS-a.
Ministar predlaže ravnatelja
Odbacio je i najnovije insinuacije o prijavi Povjerenstvu za sukob interesa, kao i one iz mandata pomoćnika ministra poljoprivrede. Naime, u ožujku ove godine mediji su pisali o navodnim nepravilnostima u Baraćevu radu iz nalaza Državne revizije, a riječ je konkretno o postupku javne nabave ručnih mjerača pomuzenog mlijeka. Za naš list je rekao kako nema saznanja o podnošenju prijave Povjerenstvu za sukob interesa, te da takve prijave i ne može biti s obzirom da on više nije član Upravnog vijeća Agencije. Optužbe smatra tek pokušajima difamacije od strane njegovih neistomišljenika koje nemaju nikakva osnove jer je “pazio da njegovo imenovanje bude provedeno strogo po propisima”.
– O mojoj ulozi kao predsjednika Upravnog vijeća u odabiru novog ravnatelja, i ovim putem, a to je i zapisničarski zavedeno, na toj sjednici, koristeći svoje pravo iz Poslovnika da ne glasujem o temama koje se odnose na mene, ne samo da nisam glasovao nego, budući da je to bila jedina točka dnevnog reda, sjednici nisam ni prisustvovao. Isto tako, sukladno poslovniku o radu Upravnog vijeća, preostali članovi su među sobom izabrali predsjedavajućeg koji je vodio sjednicu. I još jedna napomena koju ne razumiju oni koji se zabavljaju na portalskim forumima – Upravno vijeće HPA ne bira ravnatelja, već sukladno Statutu HPA, citiram, “na prijedlog ministra zaduženog za poslove poljoprivrede Upravno vijeće imenuje ravnatelja HPA” – kaže Barać, dodajući:
Radim odgovorno i nepristrano
– Kao javni i državni dužnosnik dosadašnje funkcije, kao i trenutnu funkciju ravnatelja HAP-a, obavljam odgovorno i nepristrano vodeći računa kako o vlastitoj vjerodostojnosti tako i dostojanstvu povjerene mi odgovorne dužnosti, kako prema našim stočarima i poljoprivrednicima, zaposlenicima Agencije, tako i prema svim građanima i suradnicima – napominje novi ravnatelj HAP-a koji je ovu agenciju već vodio od 2009. do 2014. godine.
Cilj mu je na novoj dužnosti da se Hrvatska poljoprivredna agencija, kao središnja institucija za provedbu državnih programa i mjera Ministarstva poljoprivrede usmjeri na razvoj hrvatskog stočarstva, i ništa drugo ga ne zanima, pa tako ni navodne prijave:
– U izazovnom periodu za stočarstvo koje je pred nama usmjerit ćemo se na podizanje konkurentnosti i profitabilnosti stočarske proizvodnje, posebice na poboljšanje položaja i standarda poslovanja naših poljoprivrednih proizvođača. Stručne kapacitete i znanja kojima raspolažemo temeljem dugogodišnjeg iskustva poljoprivrednim proizvođačima ćemo biti na ispomoći kako bi odgovorili na izazove na putu do postizanja standarda suvremenih stočara i zajedničkog europskog tržišta. Namjera mi je zacrtane ciljeve ostvarivati organiziranjem HPA kao institucije zadužene za provođenje programa i mjera razvoja stočarske proizvodnje, za upravljanje državnim registrima stoke, za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda te kroz promociju hrvatskih stočarskih proizvoda – kaže Barać, dodajući kako će se u provedbi programa i mjera razvoja stočarske proizvodnje usmjeriti na povećanje proizvodnosti svih vrsta domaćih životinja, a cilj je raditi i na njihovu očuvanju putem Banke animalnih gena koja je ustrojena pri HPA.