Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Natjecanje za sredstva iz europskih fondova

Autor: Katina Vrsaljko

11.01.2010. 23:00
Natjecanje za sredstva iz europskih fondova


Sve veći broj aktivnosti ZADRA-e usmjeren je na osmišljavanje, koordinaciju i izradu projekata koji se natječu za sredstva iz pretpristupnih fondova EU. U planu je prijavljivanje projekata na natječaje koji se očekuju u ovoj godini, prvenstveno na komponente IPA-e (Instrument pretpristupne pomoći), a u tijeku je i priprema te osposobljavanje za pretpristupni program IPARD, kaže Peričić
Razvojna agencija Zadarske županije (ZADRA) prema svom programu rada za ovu godinu nastavlja već započete aktivnosti koje se odnose na razvoj malog i srednjeg poduzetništva i ruralnog turizma, zatim aktivnosti usmjerene na osmišljavanje, koordinaciju i izradu projekata koji se natječu za sredstva iz pretpristupnih fondova EU, a jedan od glavnih zadataka ZADRA-e bit će izrada i provođenje Strategije razvoja Zadarske županije i koordinacija baze projekata spremnih za financiranje iz državnih i europskih izvora.
Iz niza projekata vezanih za razvoj poduzetništva direktorica ZADRA-e Sanja Peričić izdvojila je njih nekoliko.
Regionalni jamstveni instrumenti
– Razvojna agencija Zadarske županije ove godine nastavlja aktivnosti vezane uz kreditnu liniju za obrtnike, mala i srednja trgovačka društva s područja grada Zadra čiju kamatnu stopu sufinancira Grad Zadar te aktivnosti vezane uz kreditnu liniju koju još uvijek kreiraju Zadarska županija i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, rekla je Peričić.
Nastavlja se i provedba projekta pod nazivom “Regionalni jamstveni instrumenti” koji se odnosi na davanje jamstva za subvencionirane kredite društava s ograničenom odgovornošću, dioničkih društava, obrtnika, zadruga i malih obiteljskih gospodarstava. Povjerenstvo koje odlučuje o odobravanju jamstava čine predstavnici Zadarske županije, Gospodarske i Obrtničke komore te Razvojne agencije Zadarske županije.
– U suradnji s bankama u Zadarskoj županiji promicat ćemo kreditne linije i jamstvenu shemu kroz organizaciju seminara i tematskih okruglih stolova. U okviru edukacije gospodarstvenika planiramo organizirati 12 seminara za poduzetnike i to po šest iz skupine seminara Osnove poduzetništva i Napredni poduzetnik, najavila je Peričić.
Kako priča dalje, nastavlja se i rad na razvoju klastera u Zadarskoj županiji.
– Jedan od projekata čiji je nositelj ZADRA, a vezan je uz Zadarski automobilski klaster je i “Obrazovna tvornica – Centar za mehatroniku i robotiku” što je obrazovna i istraživačka inicijativa zadarskog Sveučilišta, Zadarskog automobilskog klastera, Grada Zadra i Razvojne agencije Zadarske županije. Projekt je apliciran na TEHCRO – program ulaganja u unaprjeđenje i razvoj tehnologijskih infrastrukturnih institucija u Hrvatskoj. Sredstva za taj program osiguravaju Svjetska banka, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Poslovno-inovacijski centar Hrvatske (BICRO), a budžet ovog projekta se procjenjuje na 30 milijuna kuna za razdoblje od pet godina, rekla je Peričić.
Zeleno poduzetništvo
Sve veći broj aktivnosti ZADRA-e, nastavlja Peričić, usmjeren je na osmišljavanje, koordinaciju i izradu projekata koji se natječu za sredstva iz pretpristupnih fondova EU. U planu je prijavljivanje projekata na natječaje koji se očekuju u ovoj godini, prvenstveno na komponente IPA-e (Instrument pretpristupne pomoći), a u tijeku je i priprema te osposobljavanje za pretpristupni program IPARD koji se odnosi na ruralni razvoj. U 2009. godini prijavljeno je ukupno devet EU projekata u čijoj je izradi sudjelovala Razvojna agencija Zadarske županije.
– Na natječaj za IPA CBC – CRO-BIH, što se odnosi na prekograničnu suradnju s BIH, prijavljeni su projekt “BEE Promoted”, čiji je cilj razvoj pčelarstva i jačanje suradnje malog i srednjeg poduzetništva u Zadarskoj županiji i Unsko-sanskom kantonu, i projekt “Una – Spring of life”, što se odnosi na razvoj zajedničke turističke ponude. ZADRA je i suradnik Razvojnoj agenciji Splitsko-dalmatinske županije na projektu “Kamen”, prijavljenom na isti natječaj, a radi se o razvoju gospodarstva u prekograničnom prostoru Hercegovine i Dalmacije kroz sektor obrade kamena, objasnila je Peričić.
Na natječaj za IPA CBC Adriatico, koji se odnosi na prekograničnu suradnju s Italijom, prijavljen je projekt “Robotski sustav za automatizaciju strojeva i procesa” i projekt ECO.SEA koji se odnosi na zaštitu, unapređenje i integrirano upravljanje morskim okolišem i prekograničnim prirodnim resursima.
Prijavljeni su i projekti vezani uz poslovne zone – finalizaciju poslovne zone Grabi te proširenje infrastrukture u poslovnim zonama Novi Stankovci i Šopot.
– Što se tiče ostalih planova za ovu godinu, nastavit ćemo s aktivnostima na razvoju gospodarskih zona i infrastrukture. Pružat ćemo podršku Agenciji za promicanje izvoza i ulaganja u kreiranju i ažuriranju baze gospodarskih zona radi bolje informiranosti potencijalnih investitora. U cilju njihova boljeg razvoja za gospodarske zone ćemo izrađivati studije opravdanosti, marketinške i menadžment planove, kazala je direktorica te dodala da se nastavlja i s radom na razvoju ruralnog turizma u Zadarskoj županiji.
– U tijeku je i dalje projekt Ministarstva zaštite okoliša i UNDP-a pod nazivom COAST u sklopu kojeg ZADRA provodi aktivnosti vezane uz poticanje zelenog poduzetništva. Također ćemo provoditi aktivnosti vezane uz kreditno jamstveni projekt namijenjen poticanju zelenog poduzetništva, objasnila je Peričić.
Planirani prihodi Razvojne agencije Zadarske županije u 2010. godini iznose 2.256.000 kn, a kako dodaje Peričić, najveća stavka rashoda svakako su plaće deset zaposlenika.