Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Spomeničkoj baštini 1,1 milijun kuna

Autor: Branko Božić

11.01.2010. 23:00


Za organizaciju maškara, karnevala i turističkih fešta izdvojit će se 50.000 kuna, a za rad KUD-a Branimir 200.000 kuna, dok će na račun zatonskog KUD-a Kuntrada biti uplaćeno 120.000 kuna. Budući da je sam grad Nin neprocjenjivo vrijedan spomenik kulture, za arheološko-istraživačke radove i zaštitu spomenika kulture usmjerit će se ukupno 1.150.000 kuna


Prema programu javnih potreba u kulturi, socijalnoj skrbi i sportu na području grada Nina za tekuću 2010. godinu, za koji je predviđeno 2,5 milijuna kuna, stvorile su se pretpostavke za ulaganje u projekte kulture, socijalne skrbi i sporta u gradu Ninu i njegovih pet prigradskih mjesta, Zatonu, Žeravi, Poljica Brigu, Grbama i Ninskim Stanovima.
Ninska gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Emilom Ćurkom u ovoj će godini nastaviti brigu oko zaštite spomeničke baštine, pomoći siromašnima i poticati sport među mladima.
Kazališne predstave
Obuhvaćena je obnova spomenika kulture, kazališna, likovna, glazbena i festivalska aktivnost te pomoć udruženjima građana i društvenim organizacijama koje u svom programu naročito njeguju slične aktivnosti. Pružat će se pomoć radi zaštite životnog standarda i zbrinjavanja socijalno ugroženih osoba te promicati sport u cjelini s posebnim naglaskom na kvalitetu, masovnost i rad s mladima.
Kazališna događanja za koja se planira usmjeriti 100.000 kuna ogledat će se kroz desetak različitih kazališnih predstava za odrasle i djecu. One će se osim u dvorani Doma kulture uprizoriti na otvorenoj ljetnoj pozornici koja će biti postavljena kao i zadnjih par godina neposredno uz crkvicu Sv. Križa.
Nadalje, aktivnosti Matice hrvatske Nin poduprijet će se s 50.000 kuna. U sklopu njih održat će se likovne izložbe, književne večeri i susreti, tribine i tjedan Matice, čiji je ogranak počeo s radom 1971. godine. Tu je i bogata izdavačka djelatnost. Planira se nekoliko koncerata klasične glazbe i klapskog pjevanja za što će se izdvojiti 70.000 kuna. Za organizaciju maškara, karnevala i turističkih fešta izdvojit će se 50.000 kuna, a za rad KUD-a Branimir 200.000 kuna, dok će na račun zatonskog KUD-a Kuntrada biti uplaćeno 120.000 kuna. Budući da je sam grad Nin neprocjenjivo vrijedan spomenik kulture, za arheološko istraživačke radove, obnovu obrambenih zidina, konzervaciju i zaštitu rimskog mozaika, popločenje Donjeg kamenog mosta, izradu projektne dokumentacije za obnovu stare ninske škole, izradu projektne dokumentacije za obnovu i revitalizaciju rimskog hrama usmjerit će se ukupno 1.150.000 kuna. Tu su još aktivnosti koje će pratiti proslavu Dana grada Nina 7. lipnja, za koje će se uplatiti 40.000 kuna.
Što se pak tiče područja socijalne skrbi i pružanja pomoći radi zaštite životnog standarda i zbrinjavanja socijalno ugroženih osoba na području Nina kao i pružanje pomoći udruženjima građana i društvenim organizacijama koje u svom programu naročito njeguju slične aktivnosti, planira se izdvojiti ukupno 498.000 kuna. Tako je najviše novca 150.000 kuna planirano izdvojiti u obliku donacije vjerskim zajednicama i to prvenstveno za dovršetak izgradnje nove crkve u Žeravi, djelomičnu obnovu župne crkve u Zatonu i nadžupne crkve u Ninu te početak izgradnje crkve u Ninskim Stanovima, izgradnju groblja i drugo. Isto toliko sredstava izdvojit će se će se za subvencije javnog prijevoza učenicima srednjih škola u sklopu kojih se plaćaju troškovi mjesečnih pokaznih autobusnih karti za učenike srednjih škola koji dolaze iz siromašnih obitelji te obitelji s troje ili više djece na školovanju. Za pronatalitetnu politiku usmjerit će se 40.000 kuna, a njih će se podijeliti u vidu pomoći za novorođenče te majkama za rodiljne naknade.
Pomoć siromašnim i udrugama
Na pomoć za podmirivanje dijela troškova stanovanja, čime se podrazumijeva udio Grada u plaćanju dijela troškova potrošnje vode i električne energije te oslobađanja od plaćanja komunalne naknade i odvoza smeća i odvoza komunalnog otpada, planira se usmjeriti 20.000 kuna. Za sufinanciranje posebnih programa za osobe s posebnim potrebama doznačit će se 15.000 kuna. Za djelovanje društva Crvenog križa i Aktiva dobrovoljnih davatelja krvi u Ninu planira se izdvojiti 15.000 kuna. Zadarskoj dijabetičkoj udruzi, Udruzi slijepih i slabovidnih osoba Zadarske županije, Katoličkoj udruzi medicinskih sestara i tehničara Zadar, veteranima Domovinskog rata, Udruzi civilnih stradalnika Domovinskog rata, Udruzi roditelja poginulih branitelja i ostalim udrugama humanitarnog i socijalnog predznaka koje djeluju na prostoru grada Nina, iz gradskog će se proračuna izdvojiti 33.000 kuna.
Nadalje, za manifestaciju “Božić za djecu u gradu Ninu” izdvojiti će se 10.000 kuna, pomoć u prehrani siromašnima