Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Izostanak izostanaka vodi do ostanka

11.01.2011. 23:00
Izostanak izostanaka vodi do ostanka


Mladi će u nastavku sigurno dobiti svoju priliku. Ne računajući vratare, imamo sedam-osam iskusnijih igrača, međutim neću inzistirati da oni igraju svih 60 minuta. To i nije potrebno. Mlađi igrači neće nam služiti samo za popunjavanje “rupa” i kratkotrajne petominutne role, već ćemo na njih ozbiljno računati
Pred nama je da pripremni ciklus, a potom i ligaške obveze odradimo što bolje te na taj način potvrdimo kvalitetu koju, smatram, nedvojbeno posjedujemo – rekao je trener Zadra Romano Perinović


Prekjučerašnjim  okupljanjem u Mocirama rukometaši Zadra započeli su s  uigravanjem za proljetni dio  Prve hrvatske lige, drugu fazu  natjecanja u kojoj će “plavi”  kroz 13 kola pokušati izboriti  primarni ovosezonski cilj – ostanak. Prozivci trenera Romana Perinovića odazvalo se  25 igrača, među kojima i dvojac novopridošlih: Kristijan  Brkljača i Damir Bobanović.  Posljednje akvizicije Zadrana  zajedno su s Ivanom Lukežićem, pojačanjem na lijevom krilu, te Domagojem Suraćem, kružnim napadačem  čiji ostanak više nije pod upitnikom, kompletirale momčad  pred kojom je u nastavku Prvenstva nimalo lagan zadatak.  Žele li izbjeći niži rang, odnosno jedno od tri posljednja  mjesta, Zadrani će morati ponuditi dijametralno suprotna  izdanja od dosadašnjih. U prijevodu, na domaćim utakmicama više neće smjeti prosipati bodove, dok će, ovisno o  razvoju situacije, breme imperativa možda ponijeti i na  neko od gostovanja. Sastav iz  Mocira na svom kontu trenutačno ima šest bodova te  zauzima pretposljednju poziciju na ljestvici, međutim,  smatra strateg “plavih”, Zadar  ima i objektivne šanse za ostanak u drugom razredu hrvatskog rukometa.  
– U prvom dijelu Prvenstva  neke su utakmice, a pritom  prvenstveno mislim na domaće, izgubljene pomalo nesretno i brzopleto. Zadar je u  ovom trenutku mogao imati  četiri, ili čak šest bodova više  koji bi nam znatno olakšali, no  to istovremeno govori i da je  ova momčad u prvoj fazi natjecanja bila jedan od ravnopravnih konkurenata u borbi  za ostanak. Sada, kada se vratio Brkljača, i kada smo dobili  novog vratara Bobanovića,  naše su šanse još i veće. Naravno, pred nama je da pripremni ciklus, a potom i ligaške obveze odradimo što  bolje te da taj način potvrdimo kvalitetu koju, smatram,  nedvojbeno posjedujemo –  mišljenja je Perinović u čiju bi  se trenersku viziju i u proljetnom dijelu Prvenstva trebali uklopiti mlađi igrači.
– Mladi će u nastavku sigurno dobiti svoju priliku. Ne  računajući vratare, imamo sedam-osam iskusnijih igrača,  međutim neću inzistirati da  oni igraju svih 60 minuta. To i  nije potrebno. Mlađi igrači  neće nam služiti samo za popunjavanje “rupa” i kratkotrajne petominutne role, već  ćemo na njih ozbiljno računati. Na njima je sada da se  dokažu na treninzima i utakmicama te da tako zasluže  svoje mjesto u sastavu. Poslije  toga, nastojat ćemo im dati  ravnopravne uloge – objašnjava Perinović.
Za razliku od ljetnog pripremnog ciklusa, ovaj put su  se na prvom okupljanju “plavih” zatekli gotovo svi iskusniji/stariji igrači. Opravdano  je izostao tek Ivan Lukežić.  Perinović kaže kako je odaziv  većine produkt dogovora s  igračima.
– S igračima smo se dogovorili da u nastavku sezone  izostanke svedemo na minimum. Napravit ćemo sve da to  uistinu bude tako, međutim,  iluzorno je očekivati da će na  svim treninzima sudjelovati  baš svi igrači. Oni nisu profesionalci i svaki je od njih  okupiran svojim obvezama:  školskim, studentskim, profesionalnim ili obiteljskim, no  ponovit ću, nastojat ćemo  maksimalno se uskladiti i napraviti sve kako ne bismo imali većih problema, odnosno  kako zbog izostanaka ne bismo ugrozili formu – zaključio  je strateg pred kojim je izazov  spašavanja Zadra iz niželigaškog ponora. Onog na čiji  su rub, između ostalog, Zadrani stigli i zbog nedovoljnog  broja odrađenih treninga. Prvi  službeni ispit u proljetnom dijelu Perinovićevu momčad  očekuje 12. veljače kada će  ugostiti šetoplasirana Kaštela  Adriachem. 
 


Igrači Zadra na prvoj prozivci




Ivan Cota, Damir Bobanović, Jakov Svorcina, Matej Maruna, Roko Šulić,  Matija Merhar, Nikola Maričić, Stipe Torbarina, Karlo Njegovan, Josip Peša,  Nino Jerak, Kristijan Brkljača, Šime Humbolt, Ivan Čirjak, Bepo Nikpalj, Mate  Radaš, Stanko Bilaver, Ivan Arbanas, Josip Šegarić, Jure Šeremet, Dino  Peronja, Domagoj Surać, Lovre Klasanović, Ivan Šimičević, Toni Malenica.


 


Dolaze europski prvaci


Formu će kroz mjesec dana priprema Zadrani brusiti i odigravanjem  jakih prijateljskih utakmica. Prva je na rasporedu 19. siječnja kada će  “plavi” ugostiti Krško – trenutačno vodeću momčad slovenske Prve B lige  i momčad za koju nastupa Zadranin Marin Knez, a već sutradan rukometaši  iz Mocira bit će domaćini Hrvatskoj kadetskoj reprezentaciji – aktualnim  vlasnicima europskog zlata u uzrastu igrača do 18 godina. U preostala dva,  ili tri pripremna susreta, kaže Perinović, Zadar bi se trebao ogledati s  Biogradom te s nekim od klubova iz Splitsko-dalmatinske županije.