Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prihvatili kulturu života, a ne smrti

11.01.2011. 23:00
Prihvatili kulturu života, a ne smrti


Na blagdan  Krštenja Gospodinova u nedjelju 9. siječnja u Župi sv. Nikole biskupa u Kistanjama zadarski nadbiskup Želimir Puljić krstio je sedmero djece, od  kojih je Petra 13. dijete u svojoj obitelji. Nadbiskup je izrazio radost što su postali članovi Božjeg naroda, a uz čestitku roditeljima, rekao je da  djecu primamo s radošću i  zahvalnošću, u molitvi da budu Božja djeca koja će proći  zemljom čineći dobro. To je  dan života, fizičkog i duhovnog, poručio je mons. Puljić,  dodavši da euharistijskim slavljem Krštenja Gospodinova  svi slavimo dan života i svi smo  pozvani oživjeti svoje  krštenje.
– Otkad se Isus rodio sve je u  pokretu, pa se i samo nebo  pokrenulo na blagdan  krštenja. Sam Otac dolazi objaviti tko je Isus – njegov ljubljeni sin. Koji Očev izljev ljubavi i pažnje, rekao je nadbiskup ohrabrivši vjernike da  se ne boje i da imaju povjerenje u Oca kao što ga je i  Isus imao.
– Prihvaćanjem krštenja postali smo članovi Božje Crkve.  Krštenjem smo primili veliki  Božji dar; i na našem se  krštenju dogodilo što i Isusu,  kad je Bog rekao ‘Ovo je dijete  moje’, rekao je nadbiskup. Roditeljima krštenika darovao je  novčani prilog.
Župnik Kistanja mons. Nikola Dučkić podsjetio je da je  na taj blagdan 2004. godine  nadbiskup Ivan Prenđa krstio  osmero djece u Kistanjama.  Mons. Puljić je pohodio Kistanje kao dubrovački biskup  2008., kad je mladima podijelio sakrament potvrde, a ovo  je bio njegov prvi pohod Kistanjama kao zadarskog nadbiskupa.
– Janjevci su kroz svojih sedam stoljeća cijenili dar života  i surađivali s Bogom. To ih je  održalo toliko stoljeća na Kosovu. Uvjereni smo da će naši  vjernici, zahvalni dragom Bogu, i u Kistanjama prihvatiti  kulturu života, a ne kulturu  smrti i pomoći da se poboljša  demografska slika naše domovine, rekao je mons. Dučkić,  poželjevši da se obitelji ni u  vremenima materijalne krize  ne boje djece nego da ih smatraju najvećim Božjim darom i  najvećim bogatstvom za obitelj, Crkvu i domovinu.
– Dragi Bog koji nas nije  napuštao i u puno težim vremenima na Kosovu, siguran  sam, neće nas napustiti ni u  našoj hrvatskoj domovini, istaknuo je mons. Dučkić.
Krštena djeca su: Petra, 13.  dijete Violete i Rafaela Filića,  Josipa, sedmo dijete Dragice i  Ivana Berišića, blizanke Antonija i Leona, šesto i sedmo  dijete Veronike i Tome Berišića, Martin, četvrto dijete  Prende i Ivana Ćibarića, Ivan  Pavao, četvrto dijete Marije i  Marijana Ćibarića i Katarina,  drugo dijete Renate i Mikelja  Čolakića.
Misno slavlje pjevanjem je  obogatio Crkveni zbor sv. Cecilije pod vodstvom s. Blaženke Delonga, za orguljama Vinko Tomić. U župnoj crkvi se  nalaze višemetarske velike vrijedne jaslice, izuzetan umjetnički rad koji su župljani izradili pod vodstvom umjetnika,  župljanina Nikole Golomejića. Među Janjevcima je tradicija izrade velikih jaslica i  uključenost župljana u stvaralaštvo tog božićnog prikaza.
 


Demografski prirast


U Kistanjama živi 1245 župljana, odnosno 243 obitelji. To je župa s  prirastom stanovništva. Prošle je godine bilo 16 krštenja i pet umrlih. Najveći  broj krštenja u Kistanjama jedne godine bio je 36. Od dolaska Janjevaca u  Kistanje 1997. godine do danas u župi je kršteno 359 djece, a pokopano 77  vjernika. U tom su razdoblju vjenčana 64 bračna para, od kojih u Kistanjama  živi 48 novoosnovanih obitelji.