Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadarski i šibenski HSP Bajiću dostavili popis ratnih zločinaca

11.01.2011. 23:00
Zadarski i šibenski HSP Bajiću dostavili popis ratnih zločinaca


Popis je dostavljen anonimno i temelji se na izvidnim radnjama koje je na okupiranom području vršila policija tzv. Republike Srpske Krajine


HSP Zadarske i Šibensko-kninske županije uputio je otvoreno pismo državnom odvjetniku Mladenu Bajiću s popisom 58 ratnih zločinaca koji su izvršili ukupno 14 ratnih zločina na području ovih dviju županija. Predsjednik HSP-a Zadarske županije Đani Bunja i koordinator HSP-a za 9. izbornu jedinicu Ivica Ledenko rekli su jučer u stranačkim prostorijama u Zadru kako je popis dostavljen anonimno i kako se temelji na izvidnim radnjama koje je na okupiranom području vršila policija tzv. Republike Srpske Krajine.
– Popis je prije dva mjeseca anonimno ubačen u stranačke prostorije u Šibeniku i mi smo ga, onako sramežljivo, objavili. Kao što je poznato, u hrvatske ruke je dospio veliki broj takvih dokumenata, a mi smo u pismu samo naznačili kratki opis zločina. Vjerujemo da DORH posjeduje još opširniju dokumentaciju pa tražimo od Mladena Bajića da obavijesti hrvatsku javnost što je počinio s tim u svezi, govorio je Ivica Ledenko dodajući da su se svi zločini dogodili na području pod zaštitom snaga UN-a.
Njegov zadarski kolega Đani Bunja pokazao je, kao primjer, dokumentaciju vezanu uz zločine na Miljevcima, ali je posebno istaknuo slučaj zamjenika zapovjednika Policijske postaje Teslingrad Čede Budisavljevića koji je ubio Antu Nikšića i njegovu suprugu koju je prije toga silovao. Budisavljević je optužen i za ubojstvo 11 hrvatskih branitelja nakon što su propali pregovori o njihovoj razmjeni. Na kraju, Budisavljević je optužen samo za sudjelovanje u oružanoj pobuni i oslobođen na temelju Zakona o oprostu. Sve to, ukazuju HSP-ovci, posebice se aktualiziralo nakon nedavnog uhićenja Tihomira Purde.
– Slučaj Purda svjedoči o nesposobnosti vladajuće garniture te o prevelikoj cijeni koju Hrvatska plaća za ulaznicu u EU. Umjesto da Hrvatska povuče svog konzula iz Srbije na konzultacije, kaže Ledenko, ona danas prima srbijansku ministricu koja bi s hrvatskim ministrom pravosuđa trebala uskladiti popise ratnih zločinaca. Sve je to na tragu, nastavlja Ledenko, pristajanja na arbitražu sa Slovenijom, odustajanje od ZERP-a, uhićenje Gotovine i najnovije izručenje hrvatskih branitelja zemlji koja je izvršila agresiju i iz koje su preko Dunava dolazile samo bradate prispodobe s ciljem pljačkanja i ubijanja. Stoga po HSP-ovcima, nema druge nego u saborsku proceduru uputiti Zakon o oprostu hrvatskim braniteljima.
 


Traži li itko osobe s ovog popisa?




U pismu s popisom se kaže: “Molimo vas da nas izvijestite je li  protiv navedenih  osoba koje su počinile ratni zločin za vrijeme  Domovinskog rata na privremeno okupiranom području RH podignuta optužnica i raspisana međunarodna tjeralica ili su  možda  navedene osobe već procesuirane pred hrvatskim pravosuđem”.
1. Nine Bjedov, sin Zdravka zvani Zubonja iz Knina, Đuro Dujaković  sin Stevana zvani Suljo iz Vrbnika, Jovica Balotan zvani Džoni i  Balotan i Stevan Subotić sin Đurđa rođ. 27. prosinca 1967. g.,  pripadnici 5 čete 75. motorizirane brigade tzv. VRSK, u veljači 1993.  g. u  Oklaju, zaseok Puljani, ubili su i masakrirali:
– Ivana Bračića, sin Luke,rođ.1914. g.
– Anu Bračić, ženu Ivana, rođ. 1921. g.
– Pavla Paraća, sin Paške, rođ. 1923 g.
– Mariju Parać, kći Ive, rođ. 1926. g.
– Katu Parać, kći Nikole, rođ. 1920. g.
– Krstu Bračića, sin Ivana, rođ 1940. g.
– Josipa Paraća, sin Ilije, rođ. 1919. g.
– Ivana Bucića, rođ. 1913 g.
– Katu Bucić, kći Paške, rođ. 1914. g.
– Mandu Bucić, rođ. 1914. g.
– Antu Bucića, rođ. 1910. g.
U pismu se navodi još 30-ak zločina i počinitelji tih zločina.