Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Oslobođen od optužbe jer je marihuanu proizvodio zbog bolesti

11.01.2012. 23:00
Oslobođen od optužbe jer je marihuanu proizvodio zbog bolesti


Janković je na Županijskom sudu u Zadru zbog uzgoja 11 stabljika i 157,98 grama trave, koju su mu policajci pronašli u kući u Viru, bio uvjetno osuđen na deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine. Sada su ga suci Vrhovnog suda oslobodili smatrajući da je riječ o “beznačajnom kaznenom djelu”


Zagrepčanin Domagoj Janković (39) pravomoćno je oslobođen od optužbe da je uzgajao i proizvodio marihuanu.
 Riječ je o 11 stabljika koje je uzgojio na balkonu svoje vikendice u Viru te o 157,98 grama marihuane koju su mu policajci pronašli premetačinom kuće, a kako se branio tijekom suđenja marihuanu je uzgajao za osobne potrebe ,jer mu je pomagala pri ublažavanju simptoma multiple skleroze od koje boluje, a njegovu su dijagnozu potvrdili i sudski vještaci medicinske struke.
Suci Vrhovnog suda sada su Jankovića oslobodili smatrajaći da nije riječ o kaznenom djelu, već da se radi o “beznačajnom djelu”.
Naime, kako je stajalo u obrazloženju pravomoćne presude, Janković je uzgajao indijsku konoplju samo za osobne potrebe jer je njezinom konzumacijom suzbijao simptome “ove teške i neizlječive bolesti te je i iskreno priznao objektivan učin djela”.
Po mišljenju Vrhovnog suda, kriminalno postupanje optuženog je “očito beznačajno i kao takvo ne zahtijeva osudu društva kroz izricanje kazne”.
Osim toga, obrazlažući svoju presudu suci Vrhovnog suda su se pozvali i na još jednu pravomoćno oslobađajuću presudu u “slučaju Janković” koju je 19. studenog 2003. godine donio i Županijski sud u Velikoj Gorici. Tada je bio optužen za sadnju 20 stabljika indijske konoplje i posjedovanje 236,39 grama trave.
I tada je “presudila” Jankovićeva bolest jer je u obrazloženju presude stajalo da je “optuženi proizvodio marihuanu s ciljem ublažavanja tegoba vlastite bolesti i ta je činjenica bila odlučna za zaključak o beznačajnosti njegova djela”. Podsjetimo, Domagoj Janković je na Županijskom sudu u Zadru, pred Sudskim vijećem kojim je predsjedala Dijana Grancarić, bio uvjetno osuđen na kaznu zatvora od deset mjeseci s rokom kušnje u trajanju od dvije godine.
On je, naime, bio optužen da je 22. kolovoza 2005. godine na balkonu svoje obiteljske kuće na otoku Viru, držao 11 stabljika indijske konoplje visine od 45 do 90 centimetara u šest posuda te više vrećica s osušenom istom opojnom drogom u količini od 157 grama. Na navode optužnice Janković je rekao kako je kriv samo zato jer je to ilegalno, ali da se ne smatra krivim budući da mu je marihuana nužno potrebna jer je koristi za liječenje multiple skleroze od koje boluje.
Tijekom suđenja medicinski su vještaci potvrdili Jankovićevu dijagnozu, ali su osporili njegovu obranu ustvrdivši kako za liječenje multiple skleroze postoji čitav niz legalnih lijekova dostupnih u Hrvatskoj.