Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Krolo: Ovakav zadarski SDP ne može parirati Kalmeti

11.01.2017. 23:00
Krolo: Ovakav zadarski SDP ne može parirati Kalmeti


Kada je 7. prosinca 2014. godine gostovao u Zadru, europarlamentarac Tonino Picula, gotovo proročki je upozorio kako se SDP mora vratiti izvornoj socijademokraciji: “Nije mi lako izgovoriti ove riječi jer cijeli sam život osjećao poriv prema lijevom, ali mislio sam da ćemo nakon proglašenja samostalne države živjeti u zemlji koja je socijalno osjetljivija” – rekao je tada Picula na SDP-ovoj konvenciji u Zadru, poručujući stranci da bi se trebali vratiti svojim temeljima. A te 2014. godine, ne zaboravimo, na vlasti je bio SDP, pa je Picula, dakle, i vlastitu stranku prozvao zbog socijalne neosjetljivosti.
Zastupnik u EU parlamentu već je tada vidio da SDP ne ide u dobrom smjeru jer se odmaknuo od principa na kojima treba počivati svaka socijaldemokratska stranka. SDP-u se tako sve više zamjera da su postali tek slaba alternativa vladajućem HDZ-u i da je čak i Most od njih prepoznatljiviji.
Naime, približavanjem lokalnih izbora, SDP se mora brutalno suočiti s pitanjem – zbog čega bi građani koji priželjkuju promjene glasovali za njih? Imaju li zadarski socijaldemokrati još uvijek svoju vjerodostojnost pred biračima, odnosno zašto se građani sve češće okreću novim strankama poput Mosta i Živog zida?
U tome je posebno zanimljiv zadarski SDP koji u posljednje vrijeme izrazito loše komunicira sa svojim biračima, toliko loše da je, primjerice, njegova predsjednica Sabina Glasovac sa svojim istomišljenicima ovoga vikenda otišla na večeru s gubitnikom unutarstranačkih izbora, Rankom Ostojićem, poručujući legalno izabranom predsjedniku Davoru Bernardiću da ga “ne šljivi” pet posto. Takva je barem percepcija, a percepcija je ključna u politici.
Zadarski sociolog dr. sc. Krešimir Krolo, smatra kako je problem SDP-a duboko strukturni, odnosno vezan je i za način definiranja vlastitog političkog identiteta, ali i regrutiranja i nagrađivanja kvalitetnog kadra.
– Dolaskom Milanovića na vlast u SDP-u, mišljenja sam kako su se, osim nacionalnih predstavnika, sustavno opustošili i lokalni ogranci u kojem se sve više gubila svakodnevna i radnička dimenzija te utjecaj u zajednici, a istovremeno počela dominirati fiktivna srednjeklasna i poslušno-upravljačka (tehnokratska) dimenzija koja pritom i gadno koketira s elitizmom nesvojstvenim stranci koja si voli tepati da je “narodna” i socijaldemokratska – kaže dr. Krolo, dodajući kako je u takvom sustavu jednostavno nemoguće pronaći predstavnike koji zrače integritetom i dostojanstvom te jasnom politikom koja bi bila prepoznata na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, i koja bi, barem dijelom, moblizirala onaj dio biračkog tijela koji zastrašen vremenima nesigurnosti utjehu nalazi u protekcionističkim i ultranacionalističkim politikama.
O tome može li SDP s ovakvim rejtingom parirati u Zadru vladajućem HDZ-u i zadržati status najjače oporbene stranke, dr. Krolo kaže:
– Ne. Pogotovo ukoliko su točne najave kako se još jednom namjerava kandidirati sadašnji gradonačelnik, gospodin Božidar Kalmeta. Tim više što je SDP kao stranka praktički lokalno nevidljiva u svakodnevnim akcijama, odnosno osobno sam dojma da na političkom terenu ne postoji. U trenucima kada treba djelovati presudi oportunizam i zadovoljstvo bivanja drugom strankom, umjesto da se permanentno radi na planovima, strategijama i programima koji bi ponudili drugačiju viziju grada od onoga što sada imamo. Oporbenjaštvo je više revijalnog nego iskrenog karaktera. Dakle, status najjače oporbene stranke može zadržati, ali bez snažnijeg i hrabrijeg iskoraka, mišljenja sam da je i ta “vječno druga” pozicija ugrožena, posebice ukoliko se zadrži momentum rasta različitih populističkih opcija.