Jure Buljat ovogodišnji je najbolji zadarski kuhar i dobitnik gradonačelnikove nagrade Nasmiješeno sunce. Iza sebe ima 11 godina radnog iskustva u zemlji i inozemstvu, a ovo mu je prvo javno priznanje za rad.
Prvo iskustvo stekao na kruzerima
– Jako sam sretan i ponosan što sam dobio ovo priznanje. Ne znam tko me je nominirao, ali sam zahvalan. Bit će mi ovo poticaj da budem još bolji, kaže ovaj 30-godišnjak koji je već krajem osnovne škole znao čime se u životu želi baviti, a mišljenje ni do danas nije promijenio.
– Volim svoj posao i nisam nikada poželio biti nešto drugo. Prvo radno iskustvo stekao sam na kruzeru, a nakon dvije godine plovidbe radio sam po zadarskim restoranima i u svakom naučio nešto novo. Ipak, svoj profesionalni napredak, a onda posljedično i ovo priznaje zahvalnost dugujem obiteljima Vedrić i Kurta, kaže Buljat, ističući kako je tajna uspjeha svakog dobrog kuhara zapravo to da bude svoj. A biti svoj ovom 30-godišnjaku znači biti odgovoran prema poslu, spreman na veliki fizički napor, timski rad i kontinuirano učenje i usavršavanje. Ukoliko to izostane, krajnji doseg je, kaže, samo prosječnost.
– Svaki posao, pa tako i kuharski, može se poistovjetiti sa stihovima pjesme Prljavog kazališta gdje kažu: ‘Prvo treba puzati da bi znao hodati.’ Dakle, treba krenuti od nule, učiti i po malo ići stepenicu po stepenicu naprijed, ističe Buljat koji preferira mediteransku kuhinju i jednostavnost, iako zna i može spremiti i najkompliciranije jelo. Tako je prije nekoliko godina za zadarsku poduzetnicu Hanu Medin u zadarskom Arsenalu spremao jela za koja kaže kako su bila spoj mediteranske kuhinje s kalifornijskim glistama, a kuhinjski prostor dijelio je s egipatskim kolegom koji je kalifornijsku glistu ukomponirao u tradicionalna egipatska jela. I sam je sve to isprobao, pa i brojne druge kuhinje i delicije, no od svega najviše voli pašte i rižota svih vrsta te najobičniju kajganu s krumpirima.
Djeca nekad žele da kuha i – tata
– Iznutrice zaista ne volim i ne mogu jesti, ali ih bez problema mogu spremiti na bilo koji način, kaže Buljat koji, kao i većina drugih, ipak najslađe jede kad mu netko obrok pripremi i servira. Kući to čini njegova supruga Katarina, no nerijetko i on jer to zahtijevaju njihova djeca.
– Kad bih svaki dan kuhao i kući, ispalo bi da po cijele dane samo kuham. Izvučem se kad god mogu ali djeca, njih troje starih sedam, pet i dvije godine, sve češće od mene traže da im baš ja kuham pa sam i kući sve češće kuhar, dobacuje Buljat kroz šalu koji predah i od posla i razonodu nalazi u nogometu.
– Volim nogomet. Imam prijatelje s kojima godinama već igram kad god stignem. To mi je veliki hobi, a osim toga, relaksiram se i u masliniku u Korlatu, na djedovini. Maslinovo ulje je sastojak bez kojeg gotovo da ne spremam ni jedno jelo. To mi je osnovni začin. Volim koristiti i začinsko bilje kao što su bosiljak, vlasac, kadulju. Njih sam posadio u stare kamenice koje sam donio iz Korlata pa ih uvijek imam pri ruci, kaže ovaj 30-godišnjak kojemu je želja jednoga dana imati vlastiti ugostiteljski objekt u kojem će se moći profesionalno izgraditi i iskazati.
Osim iskustva u restoranima Jure Buljat ima bogato iskustvo i u pripremanju svih vrsta svečanih menija bilo da je riječ o vjenčanjima, djevojačkim i momačkim večerima, poslovnim sastancima, domjencima, rođendanima, krštenjima, krizmama i… u najbrajanju će sam reći “što god zatreba”.
RIŽOT PO RECEPTU NAJKUHARA
Jure Buljat najradije sprema jela s menija mediteranske kuhinje gdje su neizostavni rižoti. S čitateljima Zadarskog lista odlučio je podijeliti recept za jednostavno i brzo jelo – rižot sa škampima ili kozicama.
– Prvo je potrebno u posudi za kuhanje ugrijati maslinovo ulje, a onda staviti kapulu te povremeno miješati. Kad kapula požuti treba dodati škampe ili kozice, a desetak minuta kasnije rižu, potom luk i peršin. Sve skupa potrebno je zaliti s bijelim vinom ili prošekom te ribljim temeljcem. Sol i papar dodaju se po želji. Kad je riža gotovo skuhana, treba posudu skloniti s kuhala, ubaciti kockicu maslaca i preliti s malo maslinova ulja te za desetak minuta poslužiti. I to je to, kaže Buljat.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Zatvoreni dio
Vlada razriješila gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića, vodi ga Vladin povjerenik
Kultura
Pjesnička večer
Editi Vlahov dodijeljena nagrada »Joja Ricov«
Scena
Zsa Zsa
Domaća pjevačica kroz suze: Cijeli život nisam dobro, jako sam tužna osoba
Županija
Ponešto za svakoga
USKRS U PAGU: Povodom blagdana TZ i Grad pripremili bogat program
KK Zadar
ABA liga, 25. kolo
Košarkaši Zadra ostali bez važnih bodova u srazu s FMP-om
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
PANEL RASPRAVA