Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Olimpijsko zlato obasjalo 2016.

11.01.2017. 23:00
Olimpijsko zlato obasjalo 2016.


Zadarski list je, sukladno svojoj dosljednoj politici sustavnoga praćenja sporta i rekreacije kao značajne društvene djelatnosti, odlučio u izbor i proglašenje najboljih sportaša i sportskih djelatnika uvesti tri nove nagrade. Na taj način ZL želi pridonijeti kvalitetnijem vrjednovanju sporta i sportske rekreacije, te dodatno poticati sve sudionike u tom polju na još predaniji pristup, na nova i nova postignuća, na nove i nove izazove.
Nagrada za trenera godine
Jedna od triju novih nagrada jest i Nagrada za trenera godine. Zašto? Zato što su trenersko zvanje i trenerski poziv nedjeljivi dio sporta. Bez trenera teško da bi bilo i željenih i velikih natjecateljskih postignuća. Ovdje svakako valja uzeti u obzir da je termin ‘trener’ u uobičajenoj svakodnevnoj uporabi malo i preuzak sam po sebi. Jer, u sportu djeluju i sportski učitelji među kojima je puno i onih koji su i treneri. Dade se razmisliti bi li uskoroj budućnosti valjalo utemeljiti i nagradu za sportskog učitelja, ali o tom potom. Dakle, za 2016. dodijelit će se prvi put Nagrada za trenera godine pa neka i to bude, makar i mali, doprinos boljem tretmanu i položaju svih onih koji se trenerskim zvanjem i bave.
Nagrada Mile Filipi
Druga nova nagrada je Nagrada Mile Filipi. Zašto? Prvo, treba reći tko je Mile Filipi (1910. – 2003.). Riječ je o čovjeku koji je poslije 1945. s još nekolicinom doslovce podizao zadarski sport i rekreaciju iz pepela. Radio je u prosvjeti i kao nastavnik tjelesnoga odgoja. Osim u školi, neumorno je djelovao u cijelom sportu. Erudit, čovjek mnogih interesa i aktivnosti (bio je čak i lutkar), blage naravi, predan svom zvanju i dosljedan u altruizmu i osjećaju za društvo, nekoliko je desetljeća u velikim razmjerima pridonio (i) zadarskom sportu. Donio je u Zadar i u Dalmaciju rukomet, radio u gimnastici, u veslanju, nezaobilazan u društvenom životu… U pedagoškom segmentu značajan je njegov doprinos pravilnom odgoju brojnih naraštaja. Bez ikakve dvojbe valja ustvrditi da je Mile Filipi svojim bogatim i sadržajnim djelovanjem utkao golem doprinos mnogim velikim sportskim postignućima zadarskih sportaša. Zato svi trebamo biti ponosni što je bio građanin Zadra.
Nagrada Leonardo Bailo
Treća nova nagrada nosi ime Nagrada Leonardo Bailo. Zašto? Prošle godine navršila su se tri desetljeća od prerane smrti Leonarda Baila (1934. – 1986.). Otišao je u naponu snage, ali u nekoliko desetljeća svojega življenja, te stručnog djelovanja ostvario je velika djela. Nije pretenciozno reći ili napisati da je pok. Nardi, kako su ga svi zvali, neumorno radeći svoj posao gimnazijskoga profesora tjelesnoga odgoja, jedno vrijeme usporedo i na Filozofskom fakultetu, te u brojnim klubovima, svima rastvarao vidike prema novim, drugačijim horizontima. Slično kao i Filipi i Bailo je bio blage naravi, susretljiv i razgovorljiv, uvijek spreman za suradnju. No, čvrsto se držao svoje struke. Imao je riječi kojima je svakom sportašu, svakom treneru, svakom tko je s njim razgovarao, na jednostavan način razložio bilo koju stručnu temu, bilo koje pitanje. Pratio je literaturu, nije bio učahuren, bio je sklon uvođenju i primjeni novih stručnih i znanstvenih spoznaja. U relativno oskudnim vremenima i uvjetima za sport njegova je uloga bila veoma značajna. Čovjek kakav je bio pok. Nardi može i treba svima nama biti na ponos, a svojoj obitelji i na vječnu diku.