Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Strogo zaštićena i ugrožena vrsta gubi u borbi s burom

11.01.2017. 23:00
Strogo zaštićena i ugrožena vrsta gubi u borbi s burom


Svega dva dana nakon što je na plaži Guline između Pridrage i Karina pronađena glavata želva nazvana Melita, bura je na obalu Karinskog mora izbacila tijela još dviju morskih kornjača.
Prvo je o novom pronalasku ove ugrožene morske životinje izvijestio Županijski centar 112 gdje su dojavu zaprimili u utorak u 21.18 sati i odmah o tome obavijestili dr. Marina Mirčetu iz veterinarske ambulante Puntamika koja je uključena u projekt zaštite i spašavanja morskih kornjača na području Zadarske županije. No spasa za ovu kornjaču nije bilo, a ni za drugu, koja je pronađena u srijedu prijepodne u Karinu.
– Puše jaka bura pa ljudi na obali skupljaju ribu i tako su otkrili uginulu želvu svega stotinjak metara dalje od mjesta gdje je dva dana ranije pronađena prva. Budući da je u tom dijelu more plitko, jaka bura lako ove životinje izbaci na obalu kad su promrznute i iznemogle, kaže dr. Mirčeta kojeg je nalaznik druge želve oklopa dugog 70 centimetara nazvao u utorak iza 21 sat. Pošto životinja nije davala znakove života dr. Mirčeta se odlučio krenuti po nju sutradan, odnosno u srijedu ujutro, no prije nego je uspio pokupiti uginulu životinju iz veterinarske stanice u Benkovcu stigao je novi poziv. Mještani Karina u plićaku su pronašli još jednu uginulu morsku kornjaču čiji je oklop dug 50 centimetara.
– Ove dvije kornjače znatno su manje od prve koja je uginula od starosti pa pretpostavljam kako je uzrok ugibanja kod obje dehidracija, pothlađenost i iscrpljenost, kaže dr. Mirčeta koji svoju procjenu temelji na činjenici da na oklopima i tijelu kornjača nije bilo vidljivih ozljeda. Precizan uzrok smrti bit će poznat nakon što Državna agencija za zaštićene životinje preuzme tijela životinja i obavi stručnu analizu. Dr. Mirčeta ističe kako su upravo njima tijela triju želvi kvalitetan dijagnostički materijal.
Glavate želve su autohtona, ugrožena i strogo zaštićena vrsta. U slučaju uočavanja ranjene ili iznemogle životinje, potrebno je nazvati Centar 112.
Zanimljivo je spomenuti da je bura na obalu Karinskog mora ove godine, osim kornjača, izbacila mnoštvo ribe. Najviše je bilo sipe, što nije raritet, no barakude, koje su na tom dijelu obale prvi put viđene, svakako jesu.