Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kako sam svašta naučio

Autor: Mario Padelin

11.02.2009. 23:00


A ZAŠTO VI PLAČETE?
Emisija “Pod nož” jedna je od većih perverzija koju možete vidjeti na našim televizijama, a emitira je, posve očekivano, NOVA tv. Prikazuju razne nesretnike prije i poslije “tretmana”, a sve završava velikom ljubavlju, srećom i zadovoljstvom. Ovom smo prilikom mogli uživati u sljedećoj sceni – sudionica sjedi ispred liječnika (ili što je već po zanimanju) koji joj govori sljedeće: “Morat ćemo vam počupati pola zubi, polomiti vilicu pa je opet krpati, rastezati usne, nećete moći govoriti, par tjedana ćete jesti samo na slamku, sve će vas to boljeti… Ali, zašto vi plačete?” Ona je plakala jer je čula što joj slijedi, a mi smo zaplakali kada smo vidjeli kakve nam gluposti stavljaju na televiziju.
KAMATE KID U AKCIJI
Uvod nove epizode HRT-ove humoristične serije “Zakon!” uistinu je bio zanimljiv. Glavni inspektor na zahodu čita novine dok policajac sjedi sa zatvorenikom u ćeliji i mijenja sličice hrvatskih celebrityja. Pritom se sve troje svađaju i čujemo da je “modni prasac klasik hrvatske gluposti”, da je jedan od njih “toliko ružan da ga cijeli tor modnih prasaca ne bi doveo u red”, i da postoji “modni salon Kod dva pedera”. Tijekom epizode se čuju takve šporke riječi da je prvi put onaj natpis u gornjem kutu o tome da sadržaj nije prikladan za mlađe od 12 godina imao nekog smisla. Osim tih prostih riječi koje nam omladina, nota bene, može čuti na svakoj utakmici ili na ulici, u ovoj seriji nema ništa što se ne može doživjeti svaki dan u svakodnevnom životu. Ipak, svjetska provala je pojava tzv. “Kamate kida”, čovjeka koji utjeruje dugove i kamate, a da i ne spominjemo “zadarsku Paris Hilton” koju je majstorski odglumila Barbara Vicković. Odlično!
ARHITEKTONSKE PUSTOLOVINE
Svake nedelje na HRT-u možemo pratiti izvrsnu dokumentarnu seriju vrlo glupog, dugog i neizgovoriva naziva “Arhitektonske pustolovine Dana Cruickshanka”. Ovaj nas je put odveo malo u Indiju, u Mumbai, pa u Bavarsku vidjeti dvorac Schwangau, u Amazoni smo vidjeli opernu kuću usred prašume… Pravi je užitak svakom kulturnom čovjeku posjetiti sva ta mjesta i čuti zanimljive priče o njima. Čuveni bavarski dvorac do danas sam poznavao samo kao motiv meni omiljenog puzzlea, za operu u Amazoni sam mislio da je to neka koliba za kaučuk radnike, a za ostale zgrade nisam nikada ni čuo. Čovjek uči dok je živ, a televizija bi mu u tome trebala pomagati.
SPORTSKE VIJESTI – KOŠARKA
KK Zadar je, eto, dobio novoga trenera. Pitao sam prijatelja koji to prati zašto je Aco smijenjen pa sam saznao da sam debelo neinformiran, jer je bio i jedan trener između. Koliko sam razumio klub za koji navijam (Borik-Puntamika) ne mijenja tako često trenere pa sam sretan. S druge strane, ako netko ima novca za nove trenere, samo neka izvoli. Dokle god se to ne financira novcem iz gradskog proračuna meni je svejedno. Hm… Što ja ovo pišem?
SPORTSKE VIJESTI – SKIJANJE
Priznajem da sam ogriješio dušu ignorirajući skijaške vijesti u novije vrijeme. Povijest hrvatskog skijanja dijeli se u tri faze. Vrijeme prije Kostelića (dakle, nije ga ni bilo), za vrijeme njih, i poslije Janičinog povlačenja. Ali, eto, i ovaj momak čudnog imena uspio je osvojiti svjetsku medalju, a ja nisam vjerovao da je to moguće. S druge strane, sudeći koliko Hrvata ide na skijanje svake zime, i red je da se povremeno pojavi netko (bolje rečeno “Natko”) tko nešto i zna. Kao što rekoh. Čovjek uči dok je živ, a uči se i na pogreškama.
ČUDNI TERMINI ZA ČUDNE LJUDE
NOVA tv se uistinu trudi i mora im se priznati da imaju zanimljivih emisija, ali ono što nikada neću moći objasniti, a vezano je uz sve tri tv kuće u Hrvatskoj, su ponekad uistinu suludi termini pojedinih emisija, u čemu posebno prednjači NOVA. Zanemarimo ono kada su premijerne dramske serije emitirali u 3 sata ujutro i posvetimo se običnom večernjem programu, gdje uistinu rade svašta. Nakon što u udarnom terminu nakon Dnevnika emitiraju emisije poput nekrofilske Istrage ili Trenutka istine, za gledatelje jednostavnijeg mentalnog sklopa pravi cirkus nastaje negdje oko ponoći. Tada se, dok su ljudi još budni, pušta “Seks i grad” budalaština za kvaziemancipirane moderne žene, koja uspava sve nas koji bismo htjeli gledati Seinfelda. Ako ga dočekamo i nekako probdijemo, onda slijede nadljudski napori za dogledati i Život na sjeveru. Ako to uspijete, već su dva-tri sata poslije ponoći. Tako je radnim danom, a nedjeljom ide posebna poslastica, humoristična serija za djecu “Svi mrze Chrisa”. Termin njenog emitiranja je, vjerovali ili ne, negdje oko jedan sat poslije ponoći, što znači da je lud ili onaj koji gleda ili onaj koji je odabrao termin.